PARERI SI EXPERIENTE

Am testat IQOS împreună cu doi prieteni: cum mi-am schimbat părerea despre fumat

articol updatat:

De la țigara din pauza de curs, până la țigările de foi cu arome, savurate în vacanțe, eu și amicii mei experimentăm gustul tutunului în toate formele sale. Era de așteptat, deci, să nu ne dăm în lături de la a încerca tutunul încălzit, mai ales că interdicția de a fuma în spații publice ne cam stricase plăcerea de a ieși în oraș. A ieșit un experiment distractiv, care s-a transformat într-un nou stil de viață.

Totul a început de la curiozitate

Când spun asta, mă refer la modul în care gașca de fumători m-a inclus și pe mine. Am intrat ultimul în ea, pentru ca aveam cea mai mică experiență în domeniu. Cristian și Luca se cunoșteau deja când am aflat că vom fi colegi de grupă, la Automatică și Calculatoare. După ce am făcut cunoștință, ei au rămas pe hol la o țigară, iar eu am preferat să văd care îmi sunt ceilalți colegi din an. Ei bine, da! Era perioada în care încă mai puteai fuma în spații publice, chiar și pe holurile impunătoarei clădiri din complexul Leu. Astăzi, așa ceva ar fi de neconceput.

După ce a fost clar că pasiunea comună pentru motociclete mă va apropia de Cristi și de Luca mai mult decât de ceilalți colegi, au urmat zecile de șuete nocturne, verile petrecute la terasă și turul cluburilor. Rapid, am ajuns să fumez în același ritm cu ei și chiar să vin cu idei noi în privința a ce am mai putea încerca. Tocmai de aceea, nu prea mare le-a fost mirarea amicilor mei când eu am fost cel care a scos din borsetă un IQOS nou-nouț, tocmai când ospătarul sosea cu metrul de bere rece și cu burgerii calzi.

Ce simți nou, ca vechi fumător

Aceasta a fost dilema la care a trebuit să răspund toată seara, mai ales că amicii mei nu înțelegeau cum de mi se permite să fumez în restaurant. „Dacă ai voie aici, atunci nici nu se poate numi tutun ce tragi tu acolo.”, „Frate, nici nu scoți fum, cum îmi zici tu că simți vreo aromă?”, „Chiar te poate mulțumi o țigară așa mică? Niciodată!”. Am așteptat ca prima bere să relaxeze situația, iar apoi i-am lămurit răbdător pe Cristi și pe Luca ce anume face „stiloul” din mâna mea.

În primul rând, lipsa fumului se datorează faptului că tehnologia IQOS încălzește tutunul la o temperatură controlată, de 350°C, fără să îl ardă. Acest lucru ajută la o eliberare deplină a aromei autentice de tutun, efect de care nu ai parte când fumezi o țigară ce arde cu până la 850°C. Micile țigări sunt, de fapt, rezerve HEETS cu un amestec proaspăt de tutun și cu arome variate, în funcție de sortimentul ales.

Primele obiceiuri care se schimbă

În săptămânile care au urmat, ca de fiecare dată, eu i-am convins pe cei doi amici nu doar să încerce, ci chiar să testeze IQOS. Cu unul dintre ei, însă, nu a fost chiar atât de ușor, așa că el a luat startul ceva mai târziu. Dacă la primele întâlniri se mulțumeau cu dispozitivul meu, nu a trecut mult timp până ce Luca și Cristi și-au comandat fiecare câte un IQOS. Nu le-a plăcut albul IQOS-ului meu, așa că au optat pentru Navy Blue.

Asta le-a creat o nouă rutină, venită din necesitatea de a încărca periodic bateria dispozitivului. Pe de altă parte, dacă până acum ambii mei prieteni erau destul de neglijenți cu păstratul brichetei mai mult de câteva zile, de IQOS au mai multă grijă. Probabil că îl simțim toți ca pe un gadget. Lejeritatea de a fuma fără fum ne-a dat ocazia de a ne bucura de gustul de tutun inclusiv în mașină, pe drumul către munte.

Am renunțat, astfel, la pauzele de țigară, din pricina cărora drumul nostru dura mereu cu cel puțin 30 de minute mai mult. Să mai spun că nu doar mie mi se pare că burgerii sunt acum mai savuroși? Lipsa acțiunii agresive a țigărilor asupra papilelor gustative se simte din plin, iar datorită gustului echilibrat oferit de rezervele de tutun, nu am fost nevoiți să renunțăm la fumat ca să redescoperim gustul mâncărurilor.

Rezultatele testului nostru

Vom rămâne la IQOS? Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul singular. În privința mea, pot să spun cu multă siguranță de sine că IQOS a venit în viața mea de fumător ca să rămână. M-am dezvățat de scrumieră și simt cu tot mai multă neplăcere fumul răspândit de ceilalți prieteni care au rămas la țigările clasice.

Cristi, cel mai tehnic dintre noi, apreciază IQOS în primul rând pentru inovația pe care a produs-o pe piața tutunului. Amicul meu deja se gândește să treacă la IQOS 3, care folosește cel mai mic mic stilou oferit până acum de IQOS, are o baterie cu durată extinsă și vine cu o carcasă rezistentă la șoc.

Luca a fost cel mai greu de convins. Fumător înveterat și chiar fanatic al tutunului tradițional, el a acceptat greu ideea că se poate fuma și altfel decât pufăind relaxat. După câteva weekenduri la munte, însă, în care a ratat câteva bancuri bune, spuse la barul de pe pârtie, s-a hotărât că ieșitul în frig pentru a fuma o banală țigară nu mai este chiar cool.

Mă pot mândri că i-am ajutat pe bunii mei prieteni să evolueze în privința modului în care se bucură de tutun, dar asta ar însemna să nu apreciez deschiderea lor către nou. Chiar dacă vremurile când fumam țigări clasice nu sunt atât de departe, ne-am obișnuit cu noul dispozitiv ca și cum l-am fi folosit dintotdeauna.

Sursa foto: Shutterstock