SFATURI UTILE

Câtă nicotină conțin dispozitivele heat-not-burn și cum influențează obiceiurile fumătorilor

articol updatat:

Nu acum mult timp, cei de la Philip Morris au primit aprobare de la FDA (Administrația pentru Alimente şi Medicamente) pentru a putea comercializa dispozitivele IQOS în SUA. Motivul care a stat la baza aprobării a constat în doi ani de evaluări extensive, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că, datorită tehnologiei heat-not-burn, aceste dispozitive eliberează un aerosol care conține cu până la 95% mai puține substanțe nocive decât fumul eliberat de țigările clasice.

Însă, pe lângă faptul că fumătorii adulți optează pentru dispozitive de tip heat-not-burn care conțin mai puține substanțe nocive, un alt aspect ce merită dezbătut este cantitatea de nicotină pe care o conțin. Da, atât țigările clasice, cât și dispozitivele heat-not-burn conțin nicotină și, de exemplu, dispozitivele IQOS contin si tutun veritabil, iar aerosolul eliberat prin încălzirea tutunului la 350°C conține nicotină. Totuși, datorită faptului că tutunul nu este ars, ca în cazul țigărilor convenționale, așa cum susține și studiul celor de la FDA, sunt eliberate mai puține substanțe nocive. 

Referitor la cantitatea de nicotină, aceasta diferă pentru fiecare tip de țigări și dispozitive folosite. În general, țigările clasice conțin între 1,2 și 1,4 mg de nicotină, în timp ce țigările light, cum ar fi țigările slim, pot să conțină în jur de 0,6 mg sau mai puțin. Dacă ar fi să ne uităm și la cantitatea de nicotină pe care o regăsim la dispozitivele de tip heat-not-burn, situația stă în felul următor:

  • HEETS-urile pentru IQOS conțin 0,5 mg de nicotină, indiferent de aroma aleasa;
  • NeoStik folosite împreună cu dispozitivele GLO conțin 0,3 mg de nicotină.

Așadar, putem spune că diferențele nu sunt semnificative, iar fumătorii adulți care folosesc dispozitive de tip heat-not-burn nu resimt în mare măsură trecerea de la țigările clasice la alternativele fără fum și fără scrum. Totuși, atunci când se face această trecere este recomandat ca utilizatorii să mențină același nivel al consumului și să nu crească brusc cantitatea de HEETS sau NeoStiks folosită. 

Am tot auzit persoane care au spus că, odată ce au trecut la dispozitivele de tip heat-not-burn, au sesizat că „nu se simt împliniți“. Mai exact, că nu simt aceeași senzație ca atunci când fumau țigări clasice. Însă această senzație nu este tocmai justificată, mai ales că, așa cum am văzut mai sus, cantitatea de nicotină este asemănătoare.

Inhalarea aerosolului eliberat de dispozitivele IQOS oferă o cantitate destul de ridicată de nicotină, astfel că, pe lângă faptul că fumătorii adulți se bucură de gustul autentic de tutun, nu ar trebui nici să resimtă trecerea de la țigările clasice la acestea. Explicația pentru această senzație de lipsă de nicotină ar putea fi legată de fapt de lipsa fumului, care creează impresia că nu tragi într-adevăr dintr-o țigară.

Citește și Analiza: cum va evolua piata mondiala Heat-Not-Burn in urmatorii 6 ani

Așadar, care sunt diferențele dintre țigările clasice și dispozitivele de heat-not-burn, având în vedere că ambele variante conțin nicotină și tutun veritabil? Prima diferență ar fi că reprezintă o alternativă mai bună la țigările clasice deoarece nu ard tutunul și conțin mai puține substanțe nocive. De asemenea, deoarece nu ard tutunul, nu se mai pune problema fumului, scrumului și a mirosului de țigară care persistă timp îndelungat pe mâini și haine.

Fumătorii adulți pot astfel să folosească dispozitivele heat-not-burn în spații închise, fără să se îngrijoreze că afectează calitatea aerului. În plus, nu mai există nici ideea de fumat pasiv, așa că folosirea dispozitivelor de tip heat-not-burn nu îi deranjează pe cei din jurul tău, mai ales dacă sunt nefumători.

Sursă foto: Shutterstock