SFATURI UTILE

Ce este dispozitivul LOGIC – cum funcționează și cum îl întreții corect

articol updatat:

De-a lungul celor 2.000 de ani de când este folosit tutunul, obiceiul fumatului a cunoscut o evoluție uimitoare, dezvoltându-se într-o industrie în continuă dezvoltare. Ca în orice domeniu, tehnologiile și-au pus amprenta și în acest caz. Astfel, au apărut țigaretele electronice, o alternativă la țigaretele clasice. 

E-țigaretele au cunoscut, la rândul lor, mai multe etape de evoluție. Astfel, astăzi avem la îndemână dispozitive care funcționează pe baza tehnologiei revoluționare heat-not-burn. Dacă în cazul fumatului clasic, tutunul este ars la peste 800 de grade Celsius, rezultând fum și scrum, cu tehnologia heat-not-burn acesta este încălzit, rezultând aerosoli sau vapori care conțin nicotină. 

În cele ce urmează vorbim despre ce este dispozitivul LOGIC, cum funcționează, care sunt caracteristicile lui și cu ce se diferențiază față de alte produse asemănătoare, cum sunt IQOS sau GLO. 

Ce este dispozitivul LOGIC
Cum funcționează dispozitivul LOGIC
Care sunt caracteristicile dispozitivului LOGIC
Cum întreții corect dispozitivul LOGIC
Care sunt diferențele dintre LOGIC și alte dispozitive asemănătoare

Ce este dispozitivul LOGIC

Dispozitivul Logic este o țigaretă electronică ce are un sistem de rezervor închis și folosește tehnologia heat-not-burn. Cu ajutorul unei baterii reîncărcabile și a unor capsule ce conțin lichid cu nicotină, device-ul produce vapori. Practic, lichidul din capsule este încălzit pentru a produce vapori, pe care îi inhalezi, ceea ce înseamnă că nu mai există problema fumului și a scrumului, așa cum se întâmplă în cazul țigaretelor tradiționale. 

Chiar dacă există, totuși, un miros specific, acesta nu este atât de deranjant în comparație cu fumul de la țigaretele clasice. Apoi, studiile clinice au demonstrat că dispozitivul eliberează în aer cu 95% mai puține substanțe nocive decât cele ce rezultă în urma fumatului clasic. Totuși, aceasta nu înseamnă că folosirea lui este complet inofensivă pentru organism. 

Ce este o țigaretă electronică

Apărute ca alternativă la fumatul clasic, țigaretele electronice încălzesc lichidul cu nicotină din capsulele care se introduc în dispozitiv și, printr-un atomizator, eliberează vapori pe care utilizatorul îi inhalează. 

Există trei tipuri de țigarete electronice sau e-țigarete:

 • țigarete de unică folosință – cele care arată ca țigaretele clasice;
 • closed-tank – țigarete electronice cu sisteme cu rezervor închis;
 • open-tank – țigarete electronice cu sisteme cu rezervor deschis.

LOGIC este o țigaretă closed-tank, ce folosește capsule cu lichid cu nicotină, nu tutun măcinat, și care încălzește lichidul, producând vapori, nu fum, scrum și miros neplăcut.

Cum funcționează dispozitivul LOGIC

Ca să te bucuri de experiența vapatului cu dispozitivul LOGIC nu ai nevoie decât de un cablu USB și de capsule cu lichid cu nicotină. 

Cum încarci dispozitivul LOGIC

Înainte să folosești dispozitivul LOGIC, trebuie să-l încarci. Dacă LED-ul pâlpâie de 10 ori înseamnă că trebuie să reîncarci bateria, care este de tip Litiu-Ion de 4,2 volți. Conectezi dispozitivul la USB, după care, dacă vrei o încărcare completă, trebuie să aștepți 74 de minute. Îți dai seama că bateria este încărcată complet în momentul în care lumina LED-ului este de culoare albă.

În funcție de cât de mult vapezi, bateria poate dura până la 24 de ore, fără să fii nevoit să o reîncarci. La o încărcare completă, LOGIC permite 210 inhalări. Nu este recomandat să folosești țigareta electronică în timp ce bateria se încarcă. În cazul în care nu utilizezi dispozitivul, bateria se oprește automat, fără a se descărca. 

Ce îți comunică LED-ul dispozitivului LOGIC

Cu ajutorul LED-ului dispozitivului LOGIC, poți să-ți dai seama de starea acestuia, după cum urmează:

 • Lumina albă – se aprinde în momentul în care vapezi și atunci când bateria este încărcată 100%;
 • Pâlpâie de 10 ori – aceasta înseamnă că trebuie să pui bateria la încărcat;
 • Lumina se aprinde și se stinge intermitent – se întâmplă atunci când încarci bateria dispozitivului;
 • Lumina se stinge complet – dacă dispozitivul este oprit sau închis.

Cum folosești capsulele cu lichid cu nicotină

Capsulele cu lichid cu nicotină sunt gata de folosit și nu necesită reumplere. Mai întâi trebuie să scoți capacul din silicon al capsulei, după care o introduci în dispozitiv. O singură capsulă poate dura până la 320 de inhalări, dar depinde de cât de mult vapezi. Poți verifica nivelul lichidului din ea și, atunci când constați că este goală, schimb-o cu alta nouă. 

Cum experimentezi mai multe arome

Ai la dispoziție șapte arome: Tobacco, Menthol, Berry Mint, Cherry, Strawberry, Nutty Cream și Toasted Tobacco. Dacă vrei să le încerci pe toate ca să vezi care e pe gustul tău, nu trebuie decât să scoți capsula folosită, să îndepărtezi capacul din silicon al celei noi și să o pui în dispozitiv. 

Care sunt caracteristicile dispozitivului LOGIC

Spre deosebire de alte produse de pe piață, dispozitivul LOGIC are o formă compactă, ceea ce înseamnă că e foarte ușor de transportat. Indiferent de culoarea pe care o alegi – Champagne Gold, Scarlet Red sau Emerald Green – el are un design care îi conferă eleganță. În plus, nu are butoane, nu trebuie să aștepți până se încălzește tutunul și nu este nevoie de mentenanță. Pe lângă toate acestea, poți experimenta plăcerea a șapte arome, prin capsulele ce conțin lichid cu nicotină (nu cu tutun) pe care le introduci în dispozitiv. 

Capsulele ce conțin lichid cu nicotină

Lichidul din capsule nu conține doar nicotină de tip farmaceutic, ci și glicerină, propilen glicol și arome alimentare. Dacă nicotina este tipică pentru produsele dedicate fumătorilor și este controversată pentru că poate avea efecte nocive asupra organismului, glicerina este un aditiv utilizat în industria alimentară și cosmetică și, la fel ca propilen glicolul sau aromele, este aprobat de instituțiile de specialitate din Uniunea Europeană. Fiecare capsulă conține 1,7 ml de lichid cu nicotină. Lichidul nu conține Diacetil, Acetil Propionil, Acetoin Etilen Glicol sau Dietilen Glicol.

Pentru că este vorba despre o țigaretă electronică, un aspect important este concentrația de nicotină. O capsulă este echivalentul a aproximativ două pachete de țigarete clasice. Concentrațiile sunt inscripționate clar pe ambalajul produsului și diferă, în funcție de aromă, astfel:

 • Tobacco – 18 mg/ml
 • Menthol – 18 mg/ml
 • Berry Mint – 12 mg/ml
 • Cherry – 12 mg/ml
 • Strawberry – 12 mg/ml
 • Nutty Cream – 12 mg/ml
 • Toasted Tobacco – 12 mg/ml

Cea mai interesantă caracteristică a dispozitivului LOGIC este procesul prin care lichidul din capsule este transformat în vapori pe care poți să-i inhalezi, adică nu pufăi, ci vapezi. Prin tehnologia heat-not-burn, lichidul nu este ars, cum se întâmplă în cazul țigaretelor clasice, ci doar încălzit. Prin urmare, nu se formează nici fum, nici scrum. Rezultatul, în cazul de față, este reprezentat de vaporii pe care îi inhalezi.

Ce este vapingul – 4 diferențe între fum și vapori

Odată ce știi că nu pufăi, ci vapezi, te întrebi care o fi diferența dintre ele. Atunci când îți aprinzi o țigară se produce fum, în vreme ce încălzirea lichidului din capsulele folosite în dispozitivele LOGIC produce vapori. Din punct de vedere al aspectului fizic, fumul și vaporii par același lucru, numai că nu este deloc așa. Iată de ce:

Compoziția – Din acest punct de vedere, singura similitudine între fumul de țigară și vaporii țigaretelor electronice este prezența nicotinei. Fumul conține mii de substanțe chimice, multe dintre ele nocive pentru sănătate. Chiar dacă vapatul nu înseamnă vapori de apă, e-lichidul vaporizat cuprinde glicerină vegetală, propilen glicol și arome alimentare. Studiile nu au demonstrat până acum că vapatul este sigur, dar nici că reprezintă vreun risc.

Mirosul – Mirosul de tutun rămâne foarte mult timp într-o încăpere sau în haine, spre deosebire de vapori. Fumătorii poate că nu își dau seama, dar cei care preferă vapatul sau nefumătorii pot simți mirosul de tutun dintr-o încăpere timp de câteva ore după ce s-a fumat în locul respectiv. Ce-i drept, vaporii pot fi destul de denși și să-ți dea senzația că te-ai pierdut în ceață, dar mirosul e mult mai plăcut și dispare mai repede.

Efectul asupra mobilei sau pereților – Fumul de la țigările clasice pătrunde în țesături, mobilier și pereți. Pe lângă mirosul neplăcut, acesta deteriorează și culorile, dându-le o tentă de galben și un aspect de murdar. Răspunzătorul principal este gudronul, adică amestecul de rășini ce rezultă din arderea tutunului. La acesta se adaugă monoxidul de carbon. Vaporii, în schimb, pot duce la formarea unui strat subțire pe suprafețele din sticlă, dar care este foarte ușor de curățat.

Temperatura – Temperatura fumului țigării clasice aprinse este de 600 de grade Celsius când nu tragi din ea și ajunge la 900 de grade Celsius atunci când pufăi. Vaporii produși de țigările electronice sunt mai reci, ajungând până la 200 de grade Celsius.

Cum întreții corect dispozitivul LOGIC

Dacă îl folosești corect, dispozitivul Logic, ca și capsulele cu lichid cu nicotină, nu necesită mentenanță. Există, însă, anumite reguli de întreținere și pentru depozitare, pe care este recomandat să le urmezi, ca să te poți bucura de experiența vapatului în condiții optime și să eviți defectiunile dispozitivului LOGIC. Iată ce este indicat să faci:

 • folosește o cârpă moale și uscată ca să ștergi componentele metalice ale dispozitivului și ale capsulelor;
 • șterge dispozitivul și capsulele înainte de fiecare utilizare;
 • evită să cureți dispozitivul sau capsulele cu apă sau alte substanțe dezinfectante;
 • pentru siguranța ta, reține că sistemul heat-not-burn presupune o încălzire electrică a lichidului din capsule, prin urmare dispozitivul trebuie să fie perfect uscat înainte de folosire;
 • nu păstra capsulele cu lichid cu nicotină la temperaturi ridicate și în spații murdare;
 • schimbă capsulele atunci când se golesc și nu le reumple niciodată;
 • valabilitatea capsulelor este de un an de la data fabricației;
 • dacă ai deschis o capsulă și nu ai consumat-o în câteva zile, nu o mai folosi;
 • nu depozita capsulele sau dispozitivul la soare;
 • după ce le-ai folosit, nu arunca niciodată capsulele la gunoi pentru că sunt deșeuri electronice. Prin urmare, trebuie duse, la fel ca alte componente dispensabile ale dispozitivului, la centrele de reciclare a echipamentelor electronice și electrice.

Care sunt diferențele între LOGIC și alte dispozitive asemănătoare

Există mai multe diferențe între LOGIC și dispozitivele care folosesc tehnologia heat-not-burn, cum sunt IQOS sau GLO. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

 • LOGIC este o țigaretă electronică –  IQOS și GLO sunt dispozitive electronice care folosesc tehnologia heat-not-burn. LOGIC este o țigaretă electronică ce folosește același procedeu tehnic; 
 • Capsule cu nicotină vs rezerve cu tutun – IQOS și GLO folosesc rezerve cu tutun măcinat (care este compact), în vreme ce LOGIC utilizează capsule ce conțin lichid cu nicotină (care este dispersată);
 • Vapezi, nu pufăi – cu ajutorul tehnologiei heat-not-burn, LOGIC transformă lichidul în vapori, pe care îi inhalezi, adică vapezi. Aceasta în vreme ce IQOS și GLO produc aerosoli;
 • Timpul de folosire la o singură încărcare – după o singură încărcare, dispozitivul LOGIC permite până la 210 inhalări, în timp ce un IQOS, de exemplu, în funcție de model, îți permite până la 14 pufuri. În schimb, poți utiliza GLO pentru 30 de sesiuni consecutive fără să încarci bateria;
 • Reîncărcarea – dacă în cazul IQOS după orice rezervă consumată, stiloul trebuie reîncărcat, la GLO nu este timp de așteptare. Poți fuma mai multe neosticks consecutiv, fără să reîncarci. Același lucru se întâmplă și cu LOGIC, care nu trebuie reîncărcat după fiecare sesiune. 

LOGIC este o alternativă la țigaretele clasice, care folosește tehnologia heat-not-burn pentru a încălzi tutunul, nu pentru a-l arde. Spre deosebire de alte dispozitive heat-not-burn, LOGIC nu utilizează rezerve cu tutun măcinat, ci capsule ce conțin lichid cu nicotină. Nu produce fum și scrum, iar mirosul vaporilor produși în urma vapării nu este la fel de neplăcut ca în cazul fumatului tradițional. 

Sursa foto: Shutterstock, logicvapes.ro, logicvapes.co.uk