PARERI SI EXPERIENTE

Ce este IQOS și cum funcționează: tot ce trebuie să știi despre cele mai populare dispozitive electronice fără fum ale momentului

articol updatat:

Peste 7 milioane de utilizatori în întreaga lume, o investiție de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, munca a sute de oameni de știință și 10 ani în care designul, tehnologia și știința din spatele dispozitivelor electronice fara fum au fost perfecționate: asta înseamnă, pe scurt, IQOS. 

Totul a pornit de la un insight simplu: inovația e ceea ce ne definește – atât la nivel de societate, cât și la nivel de stil de viață. Același lucru e valabil și pentru obiceiurile pe care le avem, precum fumatul, care are acum o alternativă mai modernă: IQOS-urile.

În cele ce urmează ne-am propus să te împrietenim cu dispozitivele IQOS, să te ajutăm să descoperi ce înseamnă, cum funcționează, dar și ce variante ai la îndemână, în cazul în care dorești și tu să te alături clubului select al deținătorilor de IQOS. 

Ce este, de fapt, un IQOS?
Ce nu este un IQOS
Tehnologia Heat-Not-Burn
Totul despre HEETS
Cum funcționează IQOS?
Tipuri de IQOS
Victoria din Statele Unite

Ce este, de fapt, un IQOS?

IQOS e alternativa inovatoare la fumatul tradițional, iar esența acestui dispozitiv e căldura. Alegerea companiei producătoare de a crea un dispozitiv capabil să încălzească tutunul, în loc să îl ardă, e ceea ce diferențiază acest produs modern de țigările obișnuite. În plus, unul dintre avantajele acestei tehnologii revoluționare e că, prin încălzirea tutunului, IQOS îți oferă gustul autentic de tutun. 

Un IQOS e un dispozitiv de tipul heat-not-burn (HNB) care, așa cum precizam mai sus, încălzește tutunul, în loc să îl ardă, la o temperatură mai joasă decât cea produsă prin aprinderea unei țigări clasice. În urma acestui proces rezultă un aerosol cu conținut de nicotină care îți permite să te bucuri de aroma autentică a tutunului fără fum, scrum sau mirosul neplăcut asociat țigărilor clasice. 

Dispozitivul e compus din două elemente: un încărcător portabil și dispozitivul de suport IQOS. Pentru acest sistem au fost concepute și rezerve de tutun, ambalate în hârtie, care poartă numele de HeatSticks (HEETS, bețișoare de tutun care pot fi încălzite). Poți încărca acest dispozitiv prin USB atât de la o priză obișnuită, cât și de la un power bank. În medie, încărcătorul portabil ține cam două-trei zile, în funcție de cât de mult îl folosești. De cealaltă parte, în cazul dispozitivului de suport e necesară încărcarea după fiecare utilizare. 

Ce nu este un IQOS

IQOS nu e o țigară electronică. Principala diferență dintre aceste dispozitive și țigările electronice e că acestea din urmă funcționează cu doze lichide, care pot conține sau nu nicotină, în timp ce dispozitivele IQOS se folosesc împreună cu HEETS, care conțin tutun în aceeași formă precum țigările clasice, pe care însă nu îl ard, ci îl încălzesc. 

Tehnologia Heat-Not-Burn

Așa cum aminteam mai sus, un IQOS e un dispozitiv de tipul heat-not-burn (HNB). Această tehnologie e cea care permite încălzirea tutunului fără ardere și a fost introdusă prima dată pe piață în 1988, însă a fost dezvoltată mai mult doar în ultimii ani, odată cu lansarea unor sisteme tehnologice avansate precum IQOS, care a fost scos pe piață în 2014.

Totul despre HEETS

HEETS sunt produse din tutun, asemănătoare ca formă cu țigările obișnuite, dar diferite și reglementate separat față de flacoanele de umplere, care se întâlnesc la țigările electronice. HEETS sunt disponibile în șase variante: Yellow, Amber, Sienna, Bronze, Blue și Turquoise, iar ultimele două au note de mentol. Ca fapt divers, compania producătoare recomandă ca, pentru un gust cu adevărat autentic, HEETS consumate parțial să nu fie reutilizate. De asemenea, e bine să știi că HEETS au fost concepute pentru a fi consumate cu sistemul IQOS, deci nu e recomandat să fie aprinse niciodată cu o brichetă sau cu un chibrit. 

Cum funcționează IQOS

La baza funcționării IQOS stă un principiu relativ simplu: dispozitivul conține o lamelă care încălzește tutunul la o temperatură mai mică de 350°C (prin comparație, țigările cu aprindere încălzesc tutunul până la 800°C), eliberând un vapor care se disipează imediat. Cum functioneaza, în mod practic? După ce HEETS-ul e introdus în dispozitivul de suport, IQOS poate fi utilizat timp de aproximativ 6 minute. Aceste bețișoare, așa cum aminteam, conțin tabac autentic, așa că utilizatorul are parte de ritualul clasic al savurării tutunului. Una dintre particularitățile distinctive ar fi că, spre deosebire de țigările clasice, nu poate fi utilizat de două ori consecutiv, ci are nevoie de o mică pauză de aproximativ 5 minute între două sesiuni (vei fi anunțat, însă, cu 30 de secunde înainte, printr-un semnal luminos sau de vibrare).

Cu alte cuvinte, ca utilizator vei avea nevoie de „stiloul” IQOS (aparatul care încălzește tutunul), de rezervele de tutun HEETS™, de încărcătorul portabil, precum și de perie și bețișoarele pentru curățare. Trebuie menționat că dacă alegi un IQOS 3 MULTI vei avea o singură componentă, stiloul care are baterie incorporată în dispozitiv (spre deosebire de celelalte variante, care au și baterie portabilă).

De menționat că la versiunea 2.4+ vei găsi un buton de Bluetooth pe dispozitiv. Acesta îți dă posibilitatea de conectare a dispozitivului la aplicația special dezvoltată pentru IQOS, IQOS Connect, disponibilă doar pentru sistemul de operare Android. De asemenea, e bine să mai știi că nu toate accesoriile unui dispozitiv IQOS sunt compatibile cu alte dispozitive IQOS. Doar accesoriile IQOS 2.4+ sunt compatibile cu IQOS 2.4, cele două dispozitive având aceleași dimensiuni. În cazurile IQOS 3 Multi și IQOS 3, accesoriile nu sunt compatibile cu nicio altă versiune a dispozitivului și pot fi folosite doar cu dispozitivul pentru care au fost create. O altă informație pe care ar trebui să o știi despre IQOS e că încărcătorul portabil poate fi utilizat în mașinile care dețin port de încărcare prin conectarea cablului USB oferit împreună cu IQOS.

Tipuri de IQOS

Poți alege dintre trei modele de IQOS: 

 • IQOS 3

 • IQOS 3 MULTI

 • IQOS 2.4+

În cele ce urmează găsești o comparație a celor trei modele, care te-ar putea ajuta să decizi care ți se potrivește cel mai bine: 

Detalii IQOS 3 IQOS 3 MULTI IQOS 2.4+
Culori de bază 4 Culori  4 Culori  2 Culori 
Prezentarea generală a sistemului Holder („stilou”) IQOS 3 și încărcător portabil IQOS 3 Dispozitiv integrat  Holder („stilou”) IQOS 2.4 Plus și încărcător portabil IQOS 2.4 Plus 
Design și caracteristici
 • Design compact și ergonomic;
 • Noul sistem IQOS ProtectPlus™ pentru o fiabilitate îmbunătățită;
 • Cea mai variată gamă de opțiuni de personalizare;
 • Inserție ușoară cu prindere magnetică;
 • Holder („stilou”) mai mic – cel mai mic din gamă.
 • Design de buzunar „all-in-one”;
 • Utilizări consecutive fără a fi nevoie de încărcare între utilizarea a două rezerve de tutun HEETS;
 • O gamă variată de opțiuni de personalizare cu căpăcelele colorate IQOS 3 MULTI;
 • Portabil și ușor.
 • Design intuitiv, ușor de utilizat.
Numărul de utilizări per încărcare 20 de sesiuni 10 sesiuni 20 de sesiuni
Portul de încărcare USB – C  USB – C  MICRO – USB 
Conectivitate Bluetooth Bluetooth Bluetooth
Opțiuni de personalizare Ușiță magnetică: 12 culori

Căpăcel: 12 culori 

Căpăcel: 12 culori  Căpăcel: 12 culori
Timp de încărcare Holder („stilou”): în medie 3 ’30”.

Încărcător portabil: 120 min. pentru 20 sesiuni 

Multi: 75 min pentru 10 sesiuni  Holder („stilou”): în medie 4 ’10”.

Încărcător portabil: 90 min. pentru 20 sesiuni 

Capacitatea bateriei 2900 mAh  830 mAh  2900 mAh
Durata de viață a bateriei până la 14.600 de sesiuni  până la 14.600 de sesiuni  până la 7.300 de sesiuni 

Victoria din Statele Unite

În urmă cu câteva luni FDA (n.r. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite) a aprobat comercializarea dispozitivelor IQOS în Statele Unite, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul agentiei de reglementare

PMI (n.r. Philips Morris International) a depus două cereri la agenția de reglementare americană și a primit undă verde pentru prima dintre acestea, urmând ca și a doua să fie analizată în scurt timp, potrivit comunicatului remis de FDA.

Aprobarea primei cereri formulate de PMI, pentru comercializarea dispozitivului, e un semnal foarte bun pentru piața IQOS și înseamnă, în cuvinte mai simple, că PMI va avea, de acum înainte, dreptul să vândă și în Statele Unite dispozitivele IQOS alături de rezervele de tutun HEETS. 

A doua cerere formulată de companie, pentru promovarea acestui dispozitiv ca fiind mai puțin nociv decât țigările clasice, urmează să fie analizată în perioada imediat următoare, însă chiar și în lipsa acestei aprobări, decizia FDA în privința comercializării reprezintă un pas important pentru viitorul dispozitivelor IQOS.

Comunicatul FDA a mai arătat că, potrivit rezultatelor analizei efectuate „in-house” de agenția de reglementare, IQOS produce mai puține chimicale comparativ cu cele conținute în fumul de țigară. De asemenea, nivelul toxinelor eliberat de aerosolul IQOS este mai mic decât nivelul celor prezente în țigările clasice. 

Agenția a mai specificat și că țigările clasice conțin un procent de nicotină asemănător cu cel din IQOS-uri, prin urmare FDA estimează că fumătorii adulți care aleg IQOS vor putea face tranziția definitivă spre acest dispozitiv fără niciun fel de probleme. 

În prezent aceste dispozitive sunt disponibile pe aproximativ 40 de piețe la nivel global, și, potrivit experților citați de CNBC, ponderea IQOS-urilor va crește până în anul 2025 cu până la 42%. 

Foto: HeatNotBurn.ro / Shutterstock