PARERI SI EXPERIENTE

Cu IQOS în Vama Veche: cum se mai distrează oamenii la malul mării

articol updatat:

Au trecut cam trei sau patru ani de când nu am mai călcat prin Vamă, dar zilele trecute mi s-a cam făcut dor, așa că am dat o fugă până la mare. Și bine am făcut, aproape că uitasem cât de faină e atmosfera, mai ales când se adună toată lumea la Acolo, la Expirat și dansează până în zori de zi. Și parcă nimic nu se compară cu prânzul (pe bază de pește) luat pe malul apei, la deja celebra cherhana cu ușă colorată.

Revenirea în Vama Veche după o pauză îndelungată a fost o idee excelentă, un prilej numai bun pentru mine și cei din gașcă să ne amintim de vremurile noastre de glorie. Cum a ieșit acest weekend, ce am luat cu mine și, mai ales, ce schimbări au apărut în Vamă? Revin cu detalii în rândurile de mai jos.

„Nici Vama nu mai e ce era odată…“

Total adevărat. Nu mai e. Dar toate lucrurile se schimbă, nu-i așa? Și, uneori, schimbarea e bună. Eu am prins și Vama într-o etapă ceva mai ciudată, în care nu exista mai nimic acolo și, în consecință, nici nu aveai ce face. Ba chiar era foarte murdară și avea un aspect dezolant, care chiar mă întrista. Acum, Vama Veche a devenit kilometrul zero al distracției de la mare și, chiar dacă încă mai sunt multe de făcut, atmosfera din serile de-aici nu se compară cu nimic altceva.

Nici plaja nu mai arată dramatic, ca pe vremea când efectiv nu era bucățică de nisip care să nu fie acoperită de gunoaie și de mucuri de țigară. Am o vagă bănuială că și tehnologia a avut o contribuție generoasă la acest capitol, dat fiind faptul că s-a înmulțit semnificativ numărul dispozitivelor heat-not-burn, în special în rândul tinerilor. Problema scrumului și a mucurilor de țigară aruncate la întâmplare începe acum să se diminueze.

Eu și câțiva prieteni din gașcă am făcut trecerea de la tigarile clasice la IQOS în urmă cu un an și ceva, după ce am stat vreme îndelungată să cântărim argumentele și să înțelegem avantajele tehnologiei heat-not-burn. În cazul meu, tranziția a fost făcută, în primul rând, din rațiuni de igienă. Deși fumez de mulți ani, ajunsesem să nu mai suport mirosul persistent al fumului de țigară. Poate că dacă nu ar fi ținut atât de mult, nu m-ar fi incomodat, dar nu mai puteam tolera faptul că hainele, textilele din casă și mâinile îmi miroseau constant a țigară. 

IQOS a fost, pentru mine, cea mai bună alternativă din acest punct de vedere și asta pentru că acum nu mai am contact direct cu tutunul și hârtia în care este rulat, ci cu un dispozitiv foarte elegant, cu un design ce are forma unui stilou. Și chiar mă gândeam că se vor uita ciudat la mine, la cum îmi scot eu tacticoasă IQOS-ul din geantă tocmai în Vama Veche, dar adevărul e că mai toată lumea în jurul meu pufăia dintr-un dispozitiv heat-not-burn. „Vezi? Nici vamaioții nu mai sunt ce erau odată…“, mi-a zis un prieten din grup, mai în glumă, mai în serios, apropo de schimbările prin care a trecut Vama. 

Locuri și tehnologii noi, obiceiuri vechi

Am stat să mă gândesc destul de mult la reticența oamenilor în ceea ce privește schimbarea. Și cred că această atitudine ține mult de lipsa de opțiuni a oamenilor, de nevoia lor de a proteja lucrurile cu care s-au obișnuit. Orice încercare de a ieși din zona de confort este receptată, cel puțin la început, cu ostilitate pentru că implică un efort pe care nu mulți sunt dispuși să-l facă. Însă dacă lași puțin timp să treacă și ai răbdare să vezi efectele produse de schimbare, s-ar putea să descoperi că a ieșit și ceva bun din asta.

Cred că același lucru s-a întâmplat și cu Vama Veche. La început, aici era prezentă doar o mână de oameni pentru care Vama devenise un loc al lor. O Vamă între prieteni. Nu mai exista o zonă similară nicăieri în România, ceea ce i-a făcut pe mulți să o considere a lor. Un spațiu asociat cu libertatea, cu distracția, cu momentele memorabile petrecute alături de prieteni. Însă Vama era și destul de goală și lipsită de resurse, iar schimbarea devenise o necesitate pentru ca acest loc să evolueze. Și da, poate că acum e mai aglomerată, dar a rămas în continuare o stațiune pentru tineri care vor să uite de griji și să se distreze alături de gasca, diferența fiind doar că, în momentul de față, ai mai multe opțiuni în ceea ce privește activitățile din Vamă.

Și apropo de schimbări și de efectele lor, reticentă am fost și eu când am auzit prima dată despre IQOS și tehnologia din spatele său. Inițial, mi s-a părut ciudată ideea de a fuma cu ajutorul unui dispozitiv în locul unei țigări clasice. Mi se părea că, pur și simplu, contrazice tot conceptul fumatului. Dar apoi am început să mă uit mai atent la neajunsurile țigărilor clasice. Mă relaxau, erau un pretext grozav pentru a ieși cu prietenii sau colegii la o pauză de socializare, ce-i drept, dar aveau și multe dezavantaje. Nu le puteam fuma înăuntru, iar ăsta era din start un minus uriaș, mai ales pe timp de iarnă. Apoi, când mergeam în anumite locuri, cum ar fi la mare, apărea mereu această problemă logistică a scrumului și a mucurilor de țigară: ce faci atunci când nu ai nici măcar un coș de gunoi public în apropiere? Și după cum spuneam mai sus, nici mirosul persistent de țigară nu mă încânta.

În consecință, lovindu-mă în mod repetat de problemele de genul ăsta, am devenit mai atentă la alternative. Iar IQOS a venit din start cu soluțiile de care aveam nevoie. În primul rând, cu IQOS nu mai ating direct țigara care arde pentru că dispozitivul folosește o rezervă HEETS care se introduce în interiorul său și care este încălzită până la 350 de grade Celsius, temperatură la care eliberează un aerosol care conține nicotină. Acest aerosol emană un miros mai puțin deranjant decât clasicul fum de țigară, ceea ce mi-a simplificat mie viața în sensul că acum a devenit accesibilă ideea de a fuma oriunde și oricând vreau, fie că sunt într-un spațiu interior sau pe plajă, în Vama Veche. În plus, pot fuma și de față cu cei câțiva prieteni nefumători, fără să mă mai îngrijorez că se vor trezi cu ochii în lacrimi din cauza fumului de țigară.

Mai mult decât atât, datorită sistemului de încălzire a tutunului, sunt eliberate în aer mai puține substanțe toxice (monoxid de carbon, în special) decât în cazul arderii tutunului. Și adevărul este că, deși are o formă diferită și implică un proces de încălzire a tutunului, IQOS nu te privează nici măcar o clipă de plăcerea experienței de a fuma. IQOS îți oferă în continuare gustul autentic de tutun adevărat (la care se adaugă și alte arome, în funcție de sortimentul de HEETS ales), diferența fiind acum că nu mai trebuie să te îngrijorezi în privința scrumului, a fumului care intră și persistă în haine, a ieșitului afară atunci când vrei să fumezi. 

Până la urmă, de cele mai multe ori, dacă îi acordăm timp și avem suficientă răbdare să o înțelegem, schimbarea poate fi bună. Iar prima aventură cu IQOS la Vama Veche mi-a demonstrat că acest dispozitiv se poate integra de minune chiar și în peisajul unui loc rezistent la schimbare. 

Sursa foto: Shutterstock.com