NOUTATI HNB

Fumatul și gadgeturile: cum schimbă tehnologia obiceiurile fumătorilor

articol updatat:

Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla Motors, spunea recent că tehnologia nu numai că e din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, dar ne-a și transformat deja în cyborgi.

La prima vedere, afirmația magnatului american poate părea ruptă de realitate sau cel puțin îndrăzneață: cum să fim cyborgi când nu avem atașate componente exogene care să ne ajute să ne adaptăm mai rapid la mediul înconjurător, așa cum au organismele cibernetice din literatura science fiction?

Adevărul e, însă, că dacă te gândești un pic mai bine, îți dai seama că omul de afaceri are dreptate. Cel mai bun experiment pe care l-ai putea face în acest sens ar fi să te uiți în jurul tău: uită-te în jur și vei vedea doar oameni care sunt practic atașați de telefoanele lor. Telefoanele pot fi considerate adevărate extensii ale noastre, componente exogene care ne ajută să ne conectăm sinele biologic cu cel digital.

Dincolo de exemplul simplu al telefoanelor, tehnologia ne schimbă viețile în moduri care erau de neimaginat în urmă cu câteva zeci de ani, iar schimbarea merge până la nivel micro. Nu mai citim cărți în format fizic, preferăm să le răsfoim pe e-readere. Nu mai așteptăm serialul preferat în fața televizorului, ci preferăm să îl vedem online, pe Netflix. Nu ne mai deplasăm cu mașini obișnuite, care poluează, pentru că am devenit mai conștienți de amprenta nocivă pe care o lăsăm în atmosferă, așa că începem să ne reorientăm spre vehicule electrice. Nu mai fumăm țigări clasice, ci preferăm să ne cumpărăm dispozitive care încălzesc tutunul, în loc să îl ardă.

În cele ce urmează ne-am propus să îți prezentăm acest ultim aspect de care am amintit: modurile în care tehnologia schimbă obiceiurile fumătorilor.

  • Scurt istoric al fumatului
  • Țigările electronice
  • Victoria tehnologiei

Scurt istoric al fumatului

Nu putem să vorbim de modul în care schimbă tehnologia obiceiurile fumătorilor fără a vedea cum a început totul și, ulterior, să comparăm cu inovațiile tehnologice din ultima decadă.

Fumatul e un obicei ale cărui rădăcini merg mult înapoi în timp și la început le era rezervat exclusiv șamanilor, vracilor sau liderilor religioși, care îl practicau în tot felul de ritualuri, cu scopul de a-și înălța spiritul. În India și Africa Subsahariană, de exemplu, în urmă cu aproape 4.000 de ani acești lideri religioși fumau o combinație de canabis și tutun pentru a-și purifica sufletul, pentru a se detașa de lumea fizică și pentru a putea comunica mai ușor cu divinitatea sau, pur și simplu, pentru a-și induce „viziuni spirituale”.

Tutunul a început să fie cultivat în urmă cu 8.000 de ani, iar fumatul a existat (într-o altă formă) încă din secolul al X-lea î.e.n., dovadă fiind câteva imagini găsite de arheologi în templele antice din America Centrală, care înfățișează oameni inhalând fumul care iese din anumite plante care ard mocnit. Ulterior, popoarele din Americi au inventat și alte feluri de a consuma tutunul: în America de Nord a apărut și a devenit populară pipa, în timp ce America de Sud a devenit locul în care s-au născut trabucurile și arta răsucirii foilor de tutun.

Ca fapt divers, și câteva însemnări ale lui Cristofor Columb, din 1492, arătau că populația indigenă din insula Guanahani, din San Salvador, fumează un amestec de frunze de tutun într-o pipă de bambus. Ulterior, obiceiul s-a răspândit în tot restul lumii, în Europa căpătând foarte repede reputația de activitate socială „la modă”.

Câteva sute de ani mai târziu, în jurul anului 1800, oamenii erau deja foarte obișnuiți cu tutunul, iar în 1826 a fost descoperită forma pură de nicotină. După această descoperire au început să fie produse și vândute primele țigări, la inițiativa lui Washington Duke, proprietarul unei foarte extinse culturi de tutun din California, Statele Unite. Asta se întâmpla în anul 1865, iar țigările le erau vândute, în principal, soldaților.

În 1881 fumatul a început să devină și mai popular, după ce James Bonsack a inventat „mașina de făcut țigări”. Această mașină rula cam 120.000 de țigări zilnic. De aici și până la nașterea unei adevărate industrii nu a mai fost decât un pas. În 1944 erau produse aproape 300 de miliarde de țigări pe an și piața era dominată de șase companii importante: Philip Morris, R.J. Reynolds, American Brands, Lorillard, Brown & Williamson şi Liggett & Myers.

Țigările electronice

De la momentul în care Washington Duke venea cu ideea comercializării primelor țigări a trecut ceva vreme, iar fumătorii din zilele noastre sunt din ce în ce mai sofisticați. Companiile din industrie au înțeles rapid schimbările care s-au produs în preferințele consumatorilor și, ajutate de inovațiile din tehnologie, au început să le ofere acestora alternative din ce în ce mai bune.

Cum și când a început marea revoluție din industria fumatului? Prima referire la țigările electronice a apărut într-un patent al lui Joseph Robinson, în 1930. Dispozitivul nu a fost fabricat, însă se presupune că l-a inspirat pe Herbert A. Gilbert să patenteze, în 1963, un alt dispozitiv pe care l-a prezentat drept „o țigară fără fum și fără tutun”. Acest dispozitiv a fost fabricat ca prototip, dar nu a ajuns să fie comercializat.

Țigara electronică, în accepțiune modernă, a fost inventată de un farmacist din China. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu cancer la plămâni, Hon Lik s-a hotărât să ofere fumătorilor o alternativă mai bună. Așa că, în 2003, el a lansat pe piață un produs numit „Ruyan” (traducere aproximativă: „seamănă cu fumatul”). Ruyan era un dispozitiv cu înveliș metalic, pe bază de baterii și care, în locul fumului toxic de tutun, elimina aburi/vapori. Dispozitivul a devenit foarte popular, astfel încât, în 2006, a fost introdus și în Europa și, un an mai târziu, în Statele Unite.

Tot în 2006 a apărut și cartomizorul, un dispozitiv care integrează elementul de încălzire în rezervorul cu lichid. A fost făcut, astfel, pasul de la țigara cu trei elemente (baterie+atomizor+cartuș) la cea cu două (baterie+cartomizor).

Dispozitivele au evoluat și ele de-a lungul timpului. De la marea nemulțumire a consumatorilor, și anume că dispozitivele inițiale funcționau pe bază de baterii și nu aveau prea multe opțiuni de personalizare, ajungem în anul 2008, când a fost introdusă pe piață o variantă cu o baterie mai mare și cu întrerupător manual. Șase ani mai târziu, în 2014, volumul vânzărilor estimate pe plan global atingea cifra de șapte miliarde de dolari și tot în acel an a fost înregistrată o creștere vertiginoasă a utilizatorilor de țigări electronice în întreaga lume.

Ulterior au apărut noi și noi modele de dispozitive de vaporizare, baterii și componente: bateriile clasice și cu voltaj variabil, tip eGo cu acumulatori de 2200 mAh, mod-uri electronice cu acumulatori de 4400 mAh, clearomizoare servisabile, cu rezistențe duale și verticale și clearomizoarele duale, cu rezistențe inferioare, care au început să câștige o popularitate tot mai mare. Multe dintre modelele moderne dispun inclusiv de ecrane OLED, care indică toate variabilele ce intervin în timpul vapatului: tensiune, putere, baterie, rezistență, durata inhalărilor, numărul de inhalări.

Victoria tehnologiei

Una dintre cele mai importante victorii a țigărilor electronice a fost înregistrată în luna aprilie a acestui an, când Autoritatea de reglementare din Statele Unite a aprobat comercializarea dispozitivelor IQOS.

FDA (n.r. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite) a aprobat comercializarea dispozitivelor IQOS pe piața din Statele Unite. Philips Morris International a depus două cereri la agenția de reglementare americană și a primit undă verde pentru prima dintre acestea, urmând ca și a doua să fie analizată în scurt timp, potrivit comunicatului remis de FDA.

Aprobarea primei cereri formulate de PMI, pentru comercializarea dispozitivului, e un semnal foarte bun pentru piața IQOS și înseamnă, în cuvinte mai simple, că Philip Morris International va avea, de acum înainte, dreptul să vândă și în Statele Unite dispozitivele IQOS alături de rezervele de tutun HEETS.

A doua cerere formulată de companie, pentru promovarea acestui dispozitiv ca fiind mai puțin nociv decât țigările clasice, urmează să fie analizată în perioada imediat următoare, însă chiar și în lipsa acestei aprobări, decizia FDA în privința comercializării reprezintă o victorie foarte importantă pentru viitorul dispozitivelor IQOS.

Comunicatul FDA a mai arătat că, potrivit rezultatelor analizei efectuate „in-house” de agenția de reglementare, IQOS produce mai puține chimicale comparativ cu cele conținute în fumul de țigară. De asemenea, nivelul toxinelor eliberat de aerosolul IQOS este mai mic decât nivelul celor prezente în țigările clasice.

Agenția a mai specificat și că țigările clasice conțin un procent de nicotină asemănător cu cel din IQOS-uri, prin urmare FDA estimează că fumătorii adulți care aleg IQOS vor putea face tranzitia definitiva spre acest dispozitiv fără niciun fel de probleme.

Cum funcționează IQOS

Dispozitivele IQOS pot fi o soluție pentru persoanele care nu vor să renunțe la fumat, dar în același timp caută o alternativă mai bună. Potrivit companiei producătoare, sistemul de încălzire al acestui dispozitiv conține o lamelă specială, din ceramică și aur, care încălzește tutunul până la o temperatură de până la 350  grade Celsius. În prezent, aceste dispozitive sunt disponibile pe aproximativ 40 de piețe la nivel global, și, potrivit experților citați de CNBC, ponderea va creste până în anul 2025 cu până la 42%.

Concluzia? Tehnologia și-a făcut simțită prezența inclusiv în schimbarea modului în care fumăm și, cel mai probabil, țigările electronice vor ajunge să înlocuiască, în timp, tigarile clasice.

Foto: Shutterstock