TESTE SI COMPARATII

Heat not burn sau fumatul tradițional: ce diferențe au fost observate

articol updatat:

IQOS a declarat 2019 anul UNSMOKE, iar numărul țărilor în care fumatul fără fum a devenit realitate se ridică la 47. Cu toate acestea, unele dintre percepțiile asupra celei mai inovatoare modalități de a savura gustul de tutun se bazează pe informații incomplete, în ciuda dovezilor științifice ușor de verificat. Diferențele dintre fumat și folosirea unui dispozitiv care încălzește tutunul fără să îl ardă sunt cât se poate de evidente. Utilizarea IQOS implică suficiente argumente care să o transforme în alegerea optimă pentru fumătorii adulți.

Preocupările cu privire la efectele nocive

În ciuda faptului că nu este lipsită de riscuri, trecerea de la fumatul convențional la încălzirea tutunului, fără ardere, este privită cu reticență de unii nefumători și chiar de anumiți fumători experimentați. Interesul cu privire la efectele negative ale tehnologiei heat not burn a fost abordat recent cu luciditate, într-un articol bazat pe studii științifice, menit să clarifice o serie de concluzii insuficient fundamentate, dar formulate anterior pe un ton alarmist. Căutând urma acelor diferențe profunde dintre cele două tipuri de experiențe bazate pe tutun, autorii unui alt articol apărut în publicația medicală Tobacco Control afirmă că IQOS degajă un aerosol format din particule fine, ce poate fi pus în legătură cu afecțiuni ale inimii și plămânilor. 

Diferențele în privința efectului asupra sănătății

Afirmațiile incorecte, ce nu țin cont de bunele practici științifice, sunt combătute cu ușurință de evidențele oferite de studiul efectuat de Philip Morris International. Acesta a scos la iveală faptul că utilizarea dispozitivelor de încălzire a tutunului generează un nivel al substanțelor chimice nocive mai mic cu 95% față de fumul degajat prin fumatul convențional, recunoscut pentru impactul nociv asupra sănătății. Schimbările observate la nivelul markerilor biologici au clarificat faptul că IQOS reduce riscurile asupra sănătății, comparativ cu țigările clasice. Aceasta deoarece aerosolii degajați prin tehnologia heat not burn nu conțin nanoparticule de carbon, aflate în legătură directă cu bolile cardiovasculare și pulmonare. 

Diferențe asupra stilului de viață

Recent aprobate pentru vânzarea pe piața americană, de către Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite ale Americii (FDA), dispozitivul electronic IQOS și rezervele HEETS conving deja tot mai mulți fumători să adopte un obicei nou. Printre beneficiile remarcate de aceștia încă de la prima utilizare se detașează lipsa scrumului și a persistenței mirosului de ars după consumarea tutunului, factori care elimină și deranjul celor aflați în jur. În timp ce fumătorul savurează pe deplin gustul de tutun adevărat, ritualul aparte oferit de IQOS elimină restricțiile și stigmatizarea pe care le atrag țigările clasice. Libertatea de a savura tutunul preferat în mașină, la întâlniri sau chiar în baruri aduce încă un avantaj: ușurarea procesului de socializare. 

Evoluția modului în care fumătorii savurează tutunul nu poate fi contestată, iar aceasta generează noi obiceiuri. Marile dezavantaje pentru care acest obicei era contestat până acum sunt contracarate cu ajutorul celor mai noi tehnologii. 

Credit foto: Shutterstock