TESTE SI COMPARATII

Heat-Not-Burn vs. țigările electronice: care sunt principalele diferențe

incalzirea tutunului

articol updatat:

Un ritual cu tradiție de sute de ani, fumatul a fost și va fi întotdeauna o experiență care aduce oamenii aproape (nu știm dacă s-a făcut până acum o astfel de statistică, dar credem că „mergem și noi la fumat?” este, fără doar și poate, în topul replicilor pe care le spunem cel mai des în timpul săptămânii).

În urmă cu 2000 de ani, tutunul era mestecat sau fumat în timpul ceremoniilor religioase și culturale. În prezent, experiența tutunului este trăită altfel, multe dintre schimbări fiind datorate aportului tehnologic asupra acestei industrii. De la țigările clasice, cu tutun și arome, rulate într-o foiță, la cele electronice și, cea mai recentă inovație, dispozitivele de încălzire a tutunului, obiceiul fumatului a trecut acum la un alt nivel.

Dispozitivele heat-not-burn, cum este IQOS, sunt adesea confundate cu țigările electronice, însă principiile lor de funcționare sunt total diferite. Iar în cele ce urmează analizăm pe larg care sunt cele mai importante diferențe dintre ele.

Cum funcționează dispozitivele heat-not-burn

În primul rând, sistemul heat-not-burn îți oferă o experiență a fumatului foarte apropiată de cea clasică, deoarece te ajută să te bucuri de gustul autentic al tutunului. Dispozitivele heat-not-burn, cum este IQOS (acronimul de la I Quit Ordinary Smoking, pentru că da, acest dispozitiv chiar a revoluționat obiceiurile fumătorilor), încălzesc tutunul la o temperatură de până la 350 de grade Celsius, în loc să îl ardă.

Grație acestei tehnologii numite HeatControl™, acum ai acces la o cu totul altă experiență a fumatului. Dispozitivele IQOS funcționează cu ajutorul unor rezerve HEETS care conțin tutun. În momentul în care tutunul din HEETS este încălzit la temperatura despre care vorbeam mai sus, este eliberat un aerosol care conține nicotină și care îți oferă adevărata satisfacție a fumatului.

Avantajele dispozitivelor heat-not-burn

Tehnologia heat-not-burn le-a deschis fumătorilor o nouă cale și i-a ajutat să se bucure de o experiență aparte a tutunului. Iar avantajele sale sunt semnificative:

 • Pentru că încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, dispozitivele heat-not-burn te scapă de problema scrumului și a fumului deranjant chiar și pentru fumători.
 • De asemenea, nu trebuie să îți mai faci griji pentru mirosul de țigară arsă care pătrundea în haine, persistând timp îndelungat, sau care îți rămânea pe mâini.
 • Poți pufăi liniștit din IQOS și în spațiile interioare, inclusiv în baruri și cafenele, pentru că nu mai există problema fumului și a scrumului cu miros apăsător. Iar acest lucru este foarte important în special iarna, pentru că sigur nu vrei să degeri de frig cât stai la țigară.
 • Dispozitivul heat-not-burn este o alternativă mult mai bună la fumatul tradițional. Grație tehnologiei de încălzire a tutunului, sunt eliberate mai puține substanțe toxice (mai ales monoxid de carbon) decât în cazul arderii tutunului.
 • Dispozitivul IQOS poate fi folosit foarte ușor: în funcție de model, încărcarea completă se face în 75-120 de minute și oferă până la 20 de utilizări.
 • Nu în ultimul rând, IQOS îți oferă gustul autentic de tutun adevărat (la care se adaugă diverse alte arome, pentru că rezervele HEETS sunt disponibile în mai multe variante: Bronze, Sienna, Amber, Yellow, Blue, Turquoise) și satisfacția deplină a fumatului.

Cum funcționează țigările electronice

Tot o alternativă la țigările clasice, țigările electronice sunt dispozitive care funcționează pe baza unor rezerve lichide, care conțin nicotină sau alte substanțe similare. Odată ce lichidul este încălzit, țigara electronică eliberează printr-un atomizator vaporii de aer pe care îi vei inhala ulterior.

Rezervele cu lichid pentru dispozitivele electronice pot conține și alte arome, iar concentrația de nicotină poate varia de la un produs la altul. Designul țigărilor electronice este similar celor clasice, însă acestea sunt dotate și cu un acumulator reîncărcabil.

Avantajele țigărilor electronice

Funcționând la rândul lor pe baza încălzirii rezervei lichide cu nicotină, țigările electronice oferă câteva avantaje importante pentru fumători:

 • Nu lasă o perdea de fum și scrum în urma lor, ceea ce înseamnă că te scapă de problema mirosurilor neplăcute.
 • Pot fi utilizate și în spațiile închise, asta dacă regulile localului nu prevăd altceva.
 • Eliberează mai puține substanțe toxice (gudron și monoxid de carbon) decât țigările clasice, care ard tutunul.
 • Cantitatea de nicotină din rezerva lichidă a țigării electronice poate fi dozată în funcție de dorința ta.

Principalele diferențe între dispozitivele heat-not-burn și țigările electronice

Într-adevăr, ambele produse te scapă de problema scrumului și a fumului greu, care îți face ochii să lăcrimeze și hainele să aibă un miros neplăcut. Însă există câteva diferențe semnificative între cele două:

 • În primul rând, dispozitivul IQOS nu este o țigară electronică, ci un aparat electronic care folosește tehnologia HeatControl™ pentru a încălzi produsele din tutun comercializate sub numele de HEETS (sistemul heat-not-burn);
 • Dispozitivele IQOS nu implică utilizarea unor rezerve cu lichid (care conține nicotină sau alte substanțe asemănătoare) pentru a genera vapori de aer care să fie inhalați de fumători. IQOS folosește tutun adevărat (rezervele de tutun HEETS) care, prin încălzire, generează un aerosol ce conține nicotină.
 • Utilizarea IQOS îți oferă cea mai apropiată experiență de fumatul unei țigări clasice, un gust bogat de tutun și satisfacție deplină.
 • Pachetele de HeatSticks pentru dispozitivele IQOS se găsesc la fel de ușor ca orice alt pachet de țigări, în majoritatea benzinăriilor și a supermarketurilor din țară, pe când rezervele lichide pentru țigara electronică sunt disponibile doar în anumite magazine.
 • După folosirea lor, HeatStickurile trebuie aruncate la coșul de gunoi, în timp ce rezerva lichidă a țigării electronice se termină de la sine după câteva sute de fumuri și trebuie reumplută.
 • Dacă în cazul țigării electronice, nicotina este dispersată într-un lichid, în cazul dispozitivului IQOS, tutunul utilizat în HEETS este măcinat foarte fin și rulat într-o formă compactă. În felul acesta, când este introdusă în dispozitiv, rezerva de tutun HEETS este poziționată foarte aproape de lamela care o încălzește la o temperatură controlată, eliberând rapid nicotina, pentru a-ți oferi satisfacție constantă.
 • Pentru că folosesc tehnologii diferite, și aerosolii eliberați de aceste două dispozitive miros diferit, în cazul IQOS depinzând și de sortimentul de HeatSticks ales.

În concluzie, dacă facem o comparație între dispozitivele heat-not-burn și țigările clasice sau electronice, concluzia este clară: dispozitivele care încălzesc tutunul îți oferă satisfacția totală a fumatului și, în același timp, te scapă de vechile probleme ale fumătorilor (scrumul, fumul, mirosul neplăcut care persistă în spațiile închise și pe haine).

Sursa foto: Shutterstock.com