TESTE SI COMPARATII

Heat-Not-Burn vs trabucuri: diferențe și asemănări

articol updatat:

În general, ieșitul la țigară este momentul în care colegii de serviciu se cunosc mai bine și vorbesc, de obicei, despre subiecte care nu au legătură cu munca. De câte ori nu ai fost oprit pe stradă de cineva care ți-a cerut o țigară sau un „foc”? Fumatul face mai ușoară interacțiunea cu ceilalți și este un obicei nelipsit în pauzele de la serviciu, la ieșirile cu prietenii sau la petreceri.

În ultima vreme, însă, oamenii nu mai au nevoie de un „foc”, deoarece ultimele tehnologii fac posibil fumatul fără a fi nevoie să aprinzi țigara. Dispozitivele heat-not-burn, cum este IQOS, au început să câștige tot mai mult teren în rândul fumătorilor. Acestea încălzesc tutunul, producând mai puține substanțe toxice față de țigările obișnuite, care îl ard, și care eliberează, astfel, în aer, o cantitate semnificativă de monoxid de carbon.

Pe de altă parte, o experiență foarte cool este și fumatul trabucurilor, care sunt adesea asociate cu ideea de aristocrație și eleganță. Acestea funcționează, însă, precum țigările obișnuite, adică se bazează pe arderea tutunului. Astfel, între mecanismul heat-not-burn și trabucuri există câteva diferențe semnificative, dar și câteva asemănări, pe care le vom prezenta în continuare.

Cum funcționează dispozitivele heat-not-burn
Ce conțin trabucurile
Diferențe și asemănări între tehnologia heat-not-burn și trabucuri

Cum funcționează dispozitivele heat-not-burn

Aceste dispozitive, cum este IQOS, îți oferă aceeași experiență ca cea a tigarilor obisnuite deoarece te fac să simți din plin aroma tutunului. Pentru aceasta, nu trebuie decât să introduci rezerva HEETS, care conține tutun și arome, în dispozitivul suport, să îl pornești și apoi să aștepți câteva minute pentru ca tutunul să se încălzească și a-i simți aroma. Trebuie doar ca bateria dispozitivului să fie încărcată pentru a-l putea folosi și, desigur, să ai suficiente HEETS.

Avantajele heat-not-burn

Tehnologia heat-not-burn prezintă avantaje nu doar pentru fumătorii care le folosesc, dar și pentru nefumătorii din preajma acestora. Câteva dintre ele sunt:

  • Nici tu, ca fumător, nici cei din jurul tău nu vă veți mai plânge de fumul și de mirosul de tutun impregnat în haine și în păr, deoarece aceste dispozitive nu produc fum;
  • Dacă ai un dispozitiv care folosește acest sistem, poți fuma și în spațiile interioare;
  • Faptul că tutunul este încălzit, nu ars, duce la eliberarea unei cantități mai mici de substanțe toxice, fiind mai puțin nociv pentru tine și pentru cei din jurul tău față de țigările obișnuite;
  • Mirosul produs este mai puțin deranjant față de cel al țigărilor normale.

Conținut

Țigările pe care le folosesc dispozitivele heat-not-burn conțin, printre altele, tutun și nicotină, din acest motiv având un efect similar cu cel al țigărilor obișnuite asupra fumătorului. 

Dispozitivele IQOS, de exemplu, folosesc, rezerve de tutun HEETS, al căror filtru conține o peliculă derivată din amidon sau din trestie de zahăr. O astfel de țigară conține aproximativ 0.5 mg de nicotină, indiferent de sortiment. Tutunul din rezervele HEETS este prelucrat într-un mod diferit față de cel din țigările obișnuite și este format din frunze de tutun.

Ce conțin trabucurile

La fel ca țigările folosite de tehnologia heat-not-burn, trabucurile conțin tutun și nicotină, dar în cantități mai mari. În funcție de dimensiuni, într-un trabuc se pot regăsi între 1 și 20 de grame de tutun, unul singur putând furniza nicotina pe care o conține un pachet întreg de țigări obișnuite. 

Trabucul se diferențiază de țigările clasice prin faptul că fumul produs de acesta nu trebuie tras în plămâni, ci doar în gură, pentru a „gusta” tutunul. Chiar și așa, acesta poate fi cel puțin la fel de nociv ca fumul țigărilor obișnuite deoarece este produs prin ardere și eliberează substanțe toxice în cantități mari.

Diferențe și asemănări între tehnologia heat-not-burn și trabucuri

Cele două modalități de a fuma sunt foarte diferite una de cealaltă, având în comun doar faptul că ambele conțin tutun și nicotină și că sunt folosite mai ales în contexte de socializare, precum pauze de serviciu, ieșiri în oraș, evenimente.

Diferențele dintre acestea, în schimb, fac referire la modul de funcționare și la efectele vizibile pe care le au:

  • În primul rând, diferă modul de procesare a tutunului. În timp ce mecanismul heat-not-burn încălzește tutunul la cel mult 350 de grade Celsius și eliberează în aer un vapor, trabucul îl arde și produce un fum încărcat de substanțe dăunătoare, cum este monoxidul de carbon;
  • Tehnologia heat-not-burn îți permite să fumezi fără să porți grija scrumului. Trabucul, însă, produce scrum, pe care trebuie periodic să îl îndepărtezi pentru a putea fuma în continuare;
  • Mecanismul de încălzire a tutunului nu îți va lăsa mâinile și hainele mirosind a tutun după ce fumezi deoarece nu produce fum. În schimb, fumul trabucului se va impregna în ce porți atât tu, cât și cei din jur, ceea ce nu este plăcut pentru nimeni. 

În concluzie, cel mai mare avantaj al tehnologiei heat-not-burn în fața trabucului este, probabil, faptul că te scapă de mirosul neplăcut de fum care rămâne în haine. În plus, aceasta îți oferă gustul autentic al tutunului, la fel ca trabucul, și o experiență a fumatului cu totul și cu totul inedită.

Sursă foto: Shutterstock.com