NOUTATI HNB

IQOS vs GLO – tot ce trebuie să știi despre dispozitive, asemănări și diferențe

articol updatat:

IQOS și GLO sunt două dintre cele mai populare dispozitive electronice apărute pe piață ca alternativă la fumatul tradițional. Ambele folosesc tehnologia heat-not-burn, adică tutunul este încălzit, nu ars și nu rezultă fum sau scrum. 

Ce este IQOS și cum funcționează
Ce este GLO și cum funcționează
Ce asemănări sunt între IQOS și GLO
Ce diferențe sunt între IQOS și GLO

În cele ce urmează afli cum funcționează cele două dispozitive heat-not-burn, adesea confundate cu țigările electronice, dar care diferă de acestea, în principal, pentru că IQOS și GLO folosesc tutun autentic, nu capsule lichide cu nicotină. Mai apoi, descoperi care sunt asemănările și deosebirile dintre IQOS și GLO. 

Ce este IQOS și cum funcționează

Dispozitivul IQOS a apărut pe piață ca alternativă la țigaretele clasice și este parte a Philips Morris International (PMI), una dintre cele mai mari companii de tutun din lume. La nivel global sunt 7,3 milioane de utilizatori IQOS care se bucură de gustul autentic al tutunului, fără fum, scrum sau miros neplăcut. Aceasta pentru că dispozitivul folosește tehnologia HeatControl™, prin care se produc aerosoli. 

Tehnologia IQOS

Imaginează-ți că atunci când aprinzi o țigaretă clasică în vârful ei temperatura este de 600 de grade Celsius, când nu tragi din ea și ajunge la peste 800 de grade Celsius, atunci când pufăi. Astfel se produc fumul și scrumul. Fumul pătrunde în țesături, mobilier și pereți. Pe lângă mirosul neplăcut, deteriorează și culorile acestora, dându-le o tentă de galben și un aspect de murdar. Răspunzătorul principal este gudronul, adică amestecul de rășini care rezultă din arderea tutunului. La acesta se adaugă monoxidul de carbon. 

Prin tehnologia HeatControl™, IQOS încălzește tutunul până la 350 de grade Celsius, fără a-l arde, rezultând aerosoli cu gust autentic de tutun, fără foc, fără fum, fără scrum și fără a-i deranja pe cei din jur. Vorbim despre o tehnologie brevetată, care controlează temperatura de încălzire a lamelei IQOS. Astfel, tutunul este încălzit pentru 14 pufuri sau aproximativ șase minute de pufăit continuu. 

Rezervele HEETS

IQOS folosește rezerve HEETS, special concepute pentru acest dispozitiv heat-not-burn. Prin tehnologia HeatControl™ lamela IQOS este încălzită și tutunul nu mai este irosit. Cu alte cuvinte, în momentul în care folosești o țigaretă clasică, două treimi din tutun se pierd prin procesul arderii. În cazul IQOS, această risipă nu mai există. 

Este foarte important de precizat că, spre deosebire de țigaretele electronice, IQOS folosește tutun adevărat, măcinat fin și compact, nu capsule cu lichid cu nicotină dispersată. Astfel, se păstrează aroma autentică de tutun și experiența este constantă. 

Există trei modele: IQOS 2.4+, IQOS 3 și IQOS 3 MULTI, toate venind la pachet cu rezervele HEETS, disponibile în șase variante: Bronze, Sienna, Amber, Yellow, Blue și Turquiose. În acest moment, modelul IQOS 2.4 nu se mai comercializează.

Dacă vrei o experiență intensă sau fină, un gust lemnos sau răcoritor, pe toate le poți încerca. Fiecare dintre rezervele HEETS este caracterizată de aromă, amestec și intensitate. Aroma se referă la miros, de la fin la puternic, amestecul (corpul) este despre senzațiile pe care le simți în gură, de la ușoare până la bogate, iar intensitatea reflectă experiența generală a gustului, adică felul care se îmbină aroma cu amestecul. 

Cum funcționează IQOS

Rezervele HEETS sunt introduse în IQOS, după care trebuie să ții apăsat butonul de încălzire. Poți pufăi până se aprinde un led roșu, semn că mai ai 30 de secunde la dispoziție pentru a mai folosi dispozitivul. Este bine să știi că poți folosi IQOS-ul continuu timp de șase minute sau 14 pufuri. În funcție de model, bateria se încarcă între 75 și 120 de minute. 

Dacă îl folosești corect, dispozitivul rezistă la 7.300 de cicluri de încărcare, iar dacă apar probleme cu IQOS-ul și nu mai funcționează corespunzător, este bine să știi ce soluții ai la îndemână pentru ele.

Ce este GLO și cum funcționează

Ca și IQOS, GLO este un device care folosește sistemul heat-not-burn pentru încălzirea tutunului, nu arderea lui, deci nu produce fum, scrum sau miros atât de neplăcut ca țigaretele obișnuite. GLO a fost lansat pe piața din România de British American Tobacco (BAT), în decembrie 2017. Dispozitivul folosește stick-uri NeoSticks Kent și produce aerosoli. Există un singur model, disponibil în mai multe culori: negru, gri, roz și auriu. 

Tehnologia GLO

Revolutionary Heat Technology. Aceasta este tehnologia cu ajutorul căreia GLO™ încălzește uniform tutunul, între 235 și 245 de grade Celsius. Ca și în cazul IQOS, vorbim de tutun, nu de capsule cu lichid cu conținut de nicotină. În urma încălzirii tutunului rezultă aerosoli care conțin nicotină, dar nu sunt la fel de nocivi ca fumul de la țigaretele obișnuite. 

Tutunul este selecționat după criterii foarte stricte și este prelucrat pentru a combina aromele din gamă, de la mentol și citrice, până la gustul intens și robust de tutun. Prin tehnologia revoluționară de încălzire a tutunului, GLO păstrează aroma și gustul tutunului, cu mai puțin miros în mâini, păr sau haine. 

Stick-urile NeoSticks Kent

Dispozitivul GLO funcționează numai cu stick-urile din gama NeoSticks Kent, disponibile în șapte arome: Switch Ruby, Switch Green, Dark Blue, Midnight Blue, Yellow, Velvety Green și Green. În mod normal, aceste stick-uri sunt lungi și arată ca niște țigarete slim, care în unele țări pot fi fumate ca atare, numai că se consumă după doar două pufuri. 

La fel ca IQOS, spre deosebire de țigaretele electronice, nici GLO nu folosește capsule cu lichid cu conținut de nicotină, ci tutun adevărat. 

Cum funcționează GLO

GLO este un dispozitiv intuitiv care are un singur buton pentru toate comenzile. Practic, introduci un neostick în dispozitiv și ții apăsat trei secunde, până vibrează ușor. GLO pregătește tutunul timp de 40 de secunde. Vei ști că este gata în momentul în care butonul este complet luminat și dispozitivul vibrează ușor.  

GLO este format dintr-o singură bucată și poate fi folosit 30 de sesiuni consecutive la o singură încărcare, fără să mai fie nevoie de alte accesorii. Folosirea îndelungată sau incorectă poate duce, însă, la apariția unor probleme ale dispozitivului GLO.

Ce asemănări sunt între IQOS și GLO

Când vine vorba de asemănările dintre IQOS și GLO, cea mai importantă dintre ele este că ambele dispozitive folosesc sistemul heat-not-burn, prin care tutunul este încălzit, nu ars, deci fără fum, scrum și miros, ca în cazul țigaretelor clasice. Trebuie, totuși, menționat faptul că folosirea lor nu presupune lipsa oricărui miros. El există, dar nu e la fel de intens și de neplăcut ca la țigările tradiționale. 

Spre deosebire de țigaretele electronice, IQOS și GLO folosesc rezerve, respectiv stick-uri, cu tutun adevărat, nu capsule cu lichid cu conținut de nicotină. Ambele produc aerosoli care păstrează aroma și gustul tutunului autentic. Acești aerosoli conțin nicotină, dar și glicerină, printre altele. Nicotina este specifică produselor pentru fumători și studiile au demonstrat că este nocivă pentru sănătate, în schimb glicerina este un aditiv folosit în industria cosmetică și alimentară și este aprobat de Uniunea Europeană. 

Apoi, în principiu, atât IQOS, cât și GLO pot fi folosite în spațiile închise. Există, însă, regulamente diferite pentru diverse locații, cum ar fi aeroporturile, de pildă, așa că înainte de a le folosi, asigură-te că ai voie să faci asta. 

O altă asemănare este că ambele dispozitive heat-not-burn sunt foarte ușor de folosit, intuitive chiar. Ambele trebuie încărcate înainte de utilizare. 

Ce diferențe sunt între IQOS și GLO

În ceea ce privește diferențele dintre IQOS și GLO, acestea se referă la:

  • Modul de încălzire a tutunului – Chiar dacă ambele dispozitive sunt heat-not-burn, încălzirea tutunului se face diferit și la temperaturi distincte. Stick-urile NeoSticks Kent sunt introduse direct și lejer în dispozitivul GLO și se încarcă direct cu un încărcător cu un cablu scurt microUSB. GLO nu are lamelă de încălzire, ca IQOS. Temperatura până la care se încălzește tutunului este de maximum 245 de grade, în vreme ce la IQOS este de 350 de grade Celsius. 
  • Aspect – IQOS arată ca un stilou slim (HeatStick) în care introduci rezervele HEETS. După ce îl folosești, trebuie să pui stiloul la loc la încărcat. GLO are dispozitivul în care pui neostick-urile și atât, fără alte accesorii. Din acest punct de vedere, IQOS este mai ușor de folosit.
  • Timpul de fumat – la IQOS, după fiecare rezervă consumată, stiloul trebuie reîncărcat. La GLO nu este timp de așteptare. Poți fuma mai multe neostick-uri consecutiv, fără să reîncarci. 
  • Dimensiunea rezervelor HEETS vs NeoStick – rezervele HEETS ocupă mai puțin spațiu și sunt mai compacte decât NeoStick-urile, care sunt un pic mai scurte decât țigaretele slim clasice. 
  • Capacitatea bateriei – Odată încărcat, dispozitivul IQOS îți oferă, în funcție de model, până la 14 pufuri sau șase minute de utilizare. Practic, trebuie să aștepți ca HeatStick-ul (stiloul) să se încarce între sesiuni. În schimb, GLO are autonomie de 30 de sesiuni, cu o singură încărcare. Deci bateriile IQOS au o putere mai mică.
  • Aromele disponibile pentru tutun. Glo oferă multe opțiuni de arome, în timp ce IQOS se axează mai mult pe a aduce gustul de tutun.

Așadar, ambele dispozitive heat-not-burn îți oferă posibilitatea să te bucuri de savoarea tutunului, fără să ai grija mirosului neplăcut, a scrumului sau a faptului că nefumătorii din jurul tău fumează pasiv, pentru că aerosolii sau vaporii rezultați în urma încălzirii tutunului conțin mai puține substanțe nocive decât fumul de la țigaretele clasice. În plus, le poți folosi în spațiile închise, dar trebuie să te asiguri că regulamentele locațiilor în care te afli permit acest lucru. 

Sursa foto: Shutterstock