TESTE SI COMPARATII

IQOS vs Logic – tot ce trebuie să știi despre dispozitive, asemănări și diferențe

IQOS versus Logic

articol updatat:

Când vine vorba de tehnologie, aproape că nu există domeniu care să nu fie influențat sau chiar transformat de schimbările și inovațiile care apar de la an la an. La fel este și în cazul industriei tutunului, unde au apărut diverse alternative la țigările clasice, fie că e vorba de țigări electronice sau dispozitivele de tip heat-not-burn.

Am vorbit deja în alte articole despre diferențele între IQOS și țigările clasice, respectiv țigările electronice, așa că mai jos ne vom concentra asupra modului de funcționare a dispozitivelor Logic, dar și care sunt asemănările și diferențele dintre acesta și IQOS.

Cum funcționează IQOS – tehnologie și rezerve

IQOS este un dispozitiv de tip heat-not-burn care nu arde tutunul, ci îl încălzește până la o temperatură de 350 de grade Celsius, tehnologie cunoscută sub denumirea de HeatControl™. Numele provine de la acronimul I Quit Ordinary Smoking, iar asta pentru că promite să schimbe obiceiurile fumătorilor, dar, în același timp, le oferă o experiență care este asemănătoare cu cea a fumatului clasic.

Motivul este acela că folosește tutun veritabil (pe care îl regăsești în rezervele HEETS), care, atunci când este încălzit, eliberează un aerosol cu conținut de nicotină și cu gust autentic de tutun. În afară de nicotină, aerosolul mai conține aburi de apă și glicerină.

Și dacă tot am vorbit de rezervele HEETS, e bine de știut că acestea nu se aprind ca o țigară obișnuită, ci trebuie doar introduse în dispozitiv, ții apăsat butonul de încălzire și apoi poți să pufăi liniștit până când se aprinde un led roșu care te anunță că mai ai 30 de secunde de folosire, respectiv 2 puffuri. Poți fuma din dispozitiv timp de 6 minute sau 14 puffuri. În funcție de model, bateria se încarcă în 75-120 de minute.

Unul dintre marile avantaje ale dispozitivelor IQOS este că, datorită faptului că încălzesc tutunul, nu mai ai probleme cu fumul sau cu scrumul și nici cu mirosul de țigară care persistă timp îndelungat.

Ar mai fi de adăugat și că ai mai multe opțiuni de HEETS, fiecare cu diferite arome, pe care le găsești sub denumirile de Bronze, Amber, Yellow, Blue, Turquoise și cea mai nouă aromă ajunsă la noi pe piață, Sienna.

Cum funcționează Logic – tehnologie și rezerve

Dispozitivul Logic este un tip de țigară electronică ce funcționează pe bază de baterii, sub forma unui dispozitiv compact cu un rezervor în interiorul căruia se găsește un lichid care este încălzit și transformat în vapori.

Ca să folosești dispozitivul Logic trebuie să introduci capsula și apoi poți să vapezi. Termenul de vaping se referă, de altfel, la inhalarea vaporilor care sunt produși prin încălzirea lichidului din interiorul acestui dispozitiv electronic.

Dispozitivul pornește atunci când vapezi, prin inhalare și se oprește atunci când nu mai vapezi. Cu alte cuvinte, nu are butoane pe care trebuie să apeși, ci doar un LED care funcționează astfel:

 • Se aprinde în culoarea albă când vapezi;
 • Clipește de 10 ori când bateria este descărcată;
 • Se aprinde și se stinge intermitent gradual când încarci dispozitivul;
 • Se aprinde în culoarea albă când dispozitivul este 100% încărcat;
 • Se stinge când oprești dispozitivul.

Poți să folosești Logic pentru aproximativ 210 inhalări per încărcare, însă numărul poate varia în funcție de modul în care vapezi, cât de des vapezi și cum ai reîncărcat bateria. Bateria se încarcă complet în 74 de minute.

Capsulele pe care trebuie să le folosești împreună cu dispozitivul Logic conțin un lichid cu nicotină, propilen glicol, glicerină și diferite arome precum tobacco, menthol, berry mint și cherry.

Care sunt asemănările dintre IQOS și Logic

Atât dispozitivul IQOS, cât și Logic folosesc rezerve, respectiv capsule, care conțin nicotină și glicerină. În timp ce nicotina este un ingredient specific produselor pentru fumători, glicerina este un aditiv care este folosit și în industria cosmetică și alimentară, fiind aprobat de Uniunea Europeană.

O altă asemănare este faptul că ambele dispozitive trebuie încărcate înainte să le folosești. Iar în ceea ce privește folosirea lor, poți să vapezi sau să pufăi și în spațiile interioare, mai ales că nu mai există problema mirosului de tutun. Însă ține cont de faptul că localurile pot avea diferite reguli cu privire la aceste tipuri de dispozitive. De exemplu, în cazul vapatului, acesta este totuși interzis în majoritatea aeroporturilor.

Care sunt deosebirile dintre IQOS și Logic

Așa cum am arătat mai sus, există câteva asemănări între cele două dispozitive, însă trebuie să ții cont de faptul că sunt totuși și diferențe semnificative legate de modul de folosire și nu numai:

 • IQOS nu este o țigară electronică, așa cum este cazul Logic, ci este un dispozitiv electronic care folosește tehnologia HeatControl™ pentru încălzirea tutunului;
 • În timp ce dispozitivele IQOS se folosesc împreună cu rezervele HEETS, care conțin tutun adevărat, Logic presupune utilizarea unor capsule cu lichid, care conțin nicotină. Astfel, IQOS generează un aerosol care conține nicotină, iar Logic generează vapori de aer care sunt inhalați;
 • Spre deosebire de Logic, dispozitivele IQOS oferă o experiență mult mai apropiată de fumatul unei țigări clasice, având în vedere că folosește tutun adevărat;
 • Aromele disponibile pentru dispozitivele IQOS sunt mai variate (șase, mai exact) decât cele pentru Logic, care oferă doar patru variante. Mirosul este diferit în funcție de sortimentul ales;
 • Odată încărcate dispozitivele, IQOS oferă, în funcție de modelul folosit, până la 14 puffuri, iar Logic permite aproximativ 210 inhalări. Logic poate fi folosit timp îndelungat, iar în cazul IQOS trebuie să aștepți ca HeatStick-ul să se încarce între sesiuni;
 • În cazul tutunului folosit pentru rezervele HEETS, acesta este măcinat fin și este compact, în timp ce nicotina din capsulele Logic este dispersată. Odată încălzite rezervele HEETS, nicotina este eliberată mai rapid și oferă satisfacție constantă.

Ce ar fi de spus în încheiere este că ambele dispozitive oferă o alternativă la țigările clasice și te scapă de grija mirosului sau scrumului. Le poți folosi în spații închise (verifică înainte regulile fiecărei locații) și te poți bucura de o experiență diferită, dar satisfăcătoare, de savurare a tutunul.

Sursă foto: Shutterstock