TESTE SI COMPARATII

IQOS vs tigara clasica: ce contin, asemanari si diferente

articol updatat:

Atunci când fumezi de ani întregi – fie că e vorba despre țigări cumpărate, țigări rulate sau chiar țigări de foi -, una dintre cele mai dificile decizii pe care le poți lua este să renunți la fumat. Nu este neapărat vorba despre dependență (deși mai toți știm ce înseamnă să ne „ardă buza” după o țigară), ci de obișnuință. Ne-am obișnuit cu fumul, cu mirosul, cu scrumul, așa că o schimbare de perspectivă se face cu greu.

Cu toate astea, tehnologia și-a băgat coada și în acest obicei vechi de mii de ani care este fumatul (sau inhalatul, pentru că pe vremea egiptenilor tutunul se punea direct pe foc) și în ultimii ani au apărut tot soiul de alternative la clasica țigaretă, unele mai interesante decât altele. În articolul următor o să vedem împreună care sunt asemănările și deosebirile dintre țigara clasică și dispozitivul heat-not-burn IQOS – de fapt rezervele HEETS -, iar cel mai bun punct de plecare este, bineînțeles, conținutul.

Ce conține o țigară obișnuită


Pe lângă tutun și unele arome (depinde de țigară, de la mentol la vanilie sau alte minuni cu care mulți dintre noi, fumătorii, cu siguranță ne-am întâlnit), nu mai e niciun secret în ziua de astăzi că țigările clasice conțin o mulțime de alte substanțe. Încă din anii ’90 s-au făcut zeci de studii, dacă nu chiar sute, mai mult sau mai puțin serioase, pentru a stabili care sunt substanțele și aditivii care se regăsesc în țigarete.

Rezultatul nu este unul încurajator: sunt aproape 600 de ingrediente diferite într-o țigară, iar lista acestora a fost făcută publică în 1994 de cinci dintre cele mai mari companii de țigări din lume. Problema e că, potrivit specialiștilor, ingredientele acestea se transformă în peste 7.000 de substanțe chimice atunci când țigara e fumată, ca urmare a arderii tutunului și a hârtiei.

Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Public Health, peste 100 dintre cele aproape 600 de ingrediente care se regăsesc de obicei într-o țigară au rolul de a camufla mirosul de tutun ars, de a îmbunătăți gustul și aroma de nicotină, dar și pentru a masca unele simptome asociate cu fumatul. Hai să vedem care sunt doar câteva dintre aceste substanțe:

 • monoxid de carbon
 • acetonă
 • acid acetic
 • amoniac
 • arsenic
 • benzen
 • butan
 • cadmiu
 • formaldehidă
 • hexamină
 • metanol
 • nicotină
 • gudron

Lista este mai lungă (și conține chiar și unele ingrediente interesante, cum ar fi ciocolata, vanilia sau mierea), dar unii dintre compușii chimici pare că au fost luați direct din laboratorul de chimie. Trebuie să menționăm un lucru, credem noi, important: o singură țigară nu este toxică. Dar fumatul regulat, pe termen lung, nu poate fi în niciun caz benefic pentru sănătate.

Ce conține o rezervă HEETS


Rezerva HEETS arată ca o țigară tăiată pe jumătate. Are filtru și tutun veritabil înăuntru, însă modul în care poate fi pufăită este cu totul altul, în primul rând datorită tehnologiei Heat-Not-Burn. Cel mai important lucru de știut: HEETS nu se aprind cu bricheta! Rezerva se înfige în dispozitivul IQOS, care încălzește tutunul până la 350 de grade Celsius, temperatură la care eliberează un vapor (sau aerosol) care conține nicotină.

Iată care sunt principalele componente ale unei rezerve HEETS:

 • o peliculă din biopolimer – poate fi fabricată dintr-un derivat de trestie de zahăr sau din amidon și are rolul de a răci aburul (sau aerosolul, dacă vreți o denumire științifică) eliberat prin încălzirea tutunului.
 • tutun – cei de la IQOS spun că tutunul dintr-o rezervă HEETS conține aproximativ 0,5 grame de nicotină, fără alte adaosuri, deși aceste rezerve vin în mai multe variante de gust.
 • filtru – este așezat la capătul rezervei HEETS și arată la fel ca filtrele țigărilor obișnuite. Ăsta e și rolul pe care i-l oferă cei de la IQOS, de a crea pentru fumători o experiență similară celei cu care erau obișnuiți în cazul țigărilor clasice.
 • hârtie care acoperă filtrul – rol estetic și de fixare a componentelor.
 • foiță de aluminiu – e una dintre cele mai controversate componente ale unui HEETS, pentru că toată lumea se gândește că prezența aluminiului nu e de bun augur. Cu toate astea, lamela încălzește tutunul până la 350 de grade Celsius, în timp ce aluminiul are punctul de topire la 660 de grade Celsius. Foița de aluminiu are rolul de a-i împiedica pe unii fumători – neatenți, să zicem – să aprindă HEETS-ul cu bricheta.
 • tub gol din acetat de celuloză – fixează tutunul atunci când introduci rezerva HEETS în dispozitivul IQOS.
 • înveliș exterior din hârtie – are rolul de a ține toate componentele unui HEETS la un loc. Poate fi afectată de umiditate atunci când e utilizat dispozitivul IQOS, ceea ce poate duce la schimbarea culorii hârtiei.

Încălzirea tutunului dintr-o rezervă HEETS duce la formarea unui aerosol format din aburi de apă, glicerină și nicotină. Apa se regăsește cam peste tot, în procente diverse, așa că nu ar trebui să ne mire de unde apar vaporii, mai ales dacă ne gândim că lamela dispozitivului IQOS se încălzește până la 350 de grade Celsius.

Glicerina, pe de altă parte, are rolul de „vehicul” pentru nicotină și se regăsește în multe alte produse, de la alimente până la medicamente și cosmetice. Cel mai important lucru de știut, legat de acest aspect, este faptul că glicerina e pe lista aditivilor aprobați de Uniunea Europeană pentru a fi utilizați în alimente.

Asemănări și diferențe între IQOS și țigările clasice


Țigările obișnuite și dispozitivul IQOS, cu tot cu rezervele HEETS, se aseamănă prin faptul că ambele folosesc tutun veritabil… și cam atât.

Putem spune, de altfel, că experiența IQOS este cea mai apropiată de fumatul clasic, în primul rând pentru că e vorba despre tutun adevărat în ambele cazuri. Asta spre deosebire de așa-numitele țigări electronice, care funcționează prin vaporizarea unui lichid care conține, printre altele, arome și nicotină. Dar despre diferența dintre țigările electronice, cele clasice și IQOS vom vorbi în alt articol.

Dincolo de aroma de tutun cu care sunt obișnuiți fumătorii, asemănările se opresc aici. În primul rând pentru că un IQOS folosește o cu totul altă tehnologie pentru a crea aerosolul pe care-l inhalăm în timpul pufăitului.

Tehnologia heat-not-burn înseamnă încălzirea – nu arderea – tutunului la o temperatură de până la 350 de grade Celsius. O țigară se aprinde la flacără deschisă, iar mucul atinge o temperatură de până la 900 de grade Celsius atunci când tragi din țigară și se menține la aproximativ 400 de grade Celsius între fumuri.

Diferențele de tehnologie – deși e prea mult spus „tehnologie” atunci când vorbim despre fumatul unei țigări clasice – sunt uriașe și au rezultate extrem de diferite. Asta pentru că tutunul încălzit nu lasă în urmă reziduuri cum ar fi scrumul sau fumul acela gros cu care ne chinuiam să facem cât mai multe cerculețe. La fel, și mirosul inconfundabil de țigară arsă lipsește din haine și de pe mâinile cuiva care folosește un dispozitiv IQOS.

Și dacă mergem pe firul raționamentului, e cât se poate de clar că, nefiind vorba de tutun ars, din experiența IQOS lipsesc cu desăvârșire compușii chimici rezultați în urma arderii la flacără aprinsă a tutunului și a celorlalte componente.

În loc de concluzie


Dacă pui cap la cap țigările clasice și dispozitivele IQOS, pare să fie clar faptul că ultimele oferă câteva avantaje esențiale pentru un fumător care se ține de acest obicei ani de-a rândul – în cazul meu sunt 15 ani. Fumul ăla care-mi intra sub ochelari și mă făcea să lăcrimez a dispărut, hainele nu mai miros a tutun ars, nu mai las scrum în urma mea și pot, cu anumite limite, să pufăi din IQOS fără probleme și în casă.

Partea sensibilă vine atunci când vorbim despre cât de nocive sunt și țigările clasice, și dispozitivele IQOS. E clar că atunci când pufăim dintr-un HEETS nu respirăm aer de munte, dar simplul fapt că tutunul este doar încălzit, nu ars, îmi spune că sunt mai puține substanțe toxice eliberate.

Până la urmă, este esențial de realizat faptul că ambele tipuri de fumat presupun riscuri pentru sănătate, dar IQOS este o alternativă la țigările clasice și, cel puțin pentru mine, o alegere mai bună pentru un fumător decât tutunul ars.

Sursa foto: Shutterstock