PARERI SI EXPERIENTE

Prima lună cu IQOS: Ce păreri mi-am făcut și ce concluzii am tras ca fumător cu vechime de 20 de ani

articol updatat:

Dacă mi-ar fi spus cineva că voi avea nevoie de un aparat electronic pentru o banală pauză de fumat, aș fi râs. Acum, după o lună de când am lăsat deoparte pachetul clasic și bricheta, pot să spun un singur lucru: când simți că le-ai încercat pe toate, nu ai decât să te uiți mai atent în jur.

Cum am început eu?

Nu știu cum a fost în cazul tău, dar pentru mine fumatul a apărut ca o completare a unei vieți sociale deja active. Da, poate că nu este cel mai sănătos obicei pe care l-ai putea avea, dar, între a recurge la țigară ca la un viciu scăpat de sub control și a o savura ocazional, în deplină cunoștință de cauză, eu am avut șansa de a alege a doua variantă.

IQOS nu a ajuns în viața mea întâmplător. Pentru mine, tutunul este ca o coloană sonoră care îmi însoțește pauzele de la serviciu, ieșirile în oraș cu prietenii sau momentele petrecute în familie. De 20 de ani, fumatul mă relaxează, sau cel puțin îmi place să cred asta, și îmi dă ocazia să mă bucur de unul dintre gusturile pe care le găsesc drept cele mai plăcute.

Cu alte cuvinte, nu simt că tremur dacă a trecut ziua și nu am fumat, iar în momentele de stres nu obișnuiesc „să sudez” țigările. În același timp, trebuie să recunosc că n-aș fi învățat cele mai bune dintre bancurile pe care le știu dacă nu aș fi petrecut timp cu acei prieteni care fumau, chiar dacă unele dintre glume sunt cam fără perdea, adică geniale.

Le-am încercat pe toate. De la țigările românești fără filtru, pe care le fumam prin anii ’90, când banii din bursă erau pe sfârșite, până la țigaretele de foi la care mai asortez din când în când un pahar de brandy. Sunt dispus mereu să încerc arome noi, așa că mi-a fost foarte ușor să trec la IQOS fără să mi se pară ceva bizar. OK, recunosc, am fost chiar curios.

Ce diferențe am observat la început?

La fel ca orice bărbat pasionat de gadgeturi, am început să folosesc kitul IQOS fără să zăbovesc prea mult asupra instrucțiunilor. Apeși butonul încărcătorului timp de patru secunde, introduci stiloul în ușița specială, aștepți să se încarce, iar la final introduci rezerva de HEETS în stilou. Cât de greu poate fi să înveți cum funcționează IQOS și să savurezi primul HEETS? În orice caz, nu la fel de banal ca și cum ți-ai aprinde o țigară de la brichetă.

De fapt, e floare la ureche după 2-3 încercări, doar că, entuziasmat de noua mea cucerire tehnologică, am plecat la bere fără să iau cu mine și rezervele de HEETS. Experiența IQOS mi-a amintit de momentul în care mi-am luat primul smartphone și m-a distras în așa hal încât m-am văzut nevoit să dau fuga la cel mai apropiat non-stop pentru un pachet nou de rezerve HEETS. Ei bine, prima mea lună de IQOS părea să fi început cu stângul, mai ales că prietenii mei tocmai găsiseră prilejul perfect de a-mi pune porecla Robocop.

Am ieșit cu ei la țigară, ca în vremurile bune, într-un cor de întrebări despre ce gust are și cât durează, dar despre asta, ceva mai jos. În aceeași seară, când ploaia iscată din senin le-a răpit prietenilor plăcerea de a ieși la fumat, le-am putut demostra, fără să vreau, avantajul de a savura gustul de tutun, fără să te ridici de la masă. Din acea seară am experimentat în tot mai multe baruri satisfacția de a savura un HEETS fără să deranjez pe nimeni din jur cu fumul înecăcios și cu mirosul respingător de tutun ars. Niciun ospătar nu m-a trimis afară.

Gestul de a ține o țigară clasică între degete și de a sufla fumul în tot felul de moduri jucăușe, dar și plăcerea de a scruma tacticos mi-au lipsit cel mai mult în primele două săptămâni. Nu sunt prea îndemânatic, așa că a trebuit să exersez un pic înainte de a găsi o poziție firească a stiloului în mână, iar la un moment dat am crezut că mi s-a stricat dispozitivul. Tocmai mă pregăteam să sun la centrul de asistență, când mi-au picat ochii pe instrucțiunile de curățare a dispozitivului, așa că am înțeles repede că eu sunt de vină.

Bine, bine, dar… ce gust are?

După cum spuneam, asta va fi întrebarea care nu mi-a dat pace niciun moment. În momentul în care am început să folosesc IQOS, eram într-o perioadă în care fumam țigări mai light, așa că am ales să încerc pachetul HEETS Amber, prezentat ca având un gust intens. După primul pachet, am hotărât să încerc nivelul următor, așa că am trecut pe HEETS Bronze, mai apropiate de gustul meu preferat de tutun.

La prima impresie, gustul de HEETS este mai blând decât cel al unei țigări clasice, iar dacă aș fi fost un fumător pasionat de țigări tari, cu siguranță aș fi simțit o trecere abruptă la noua senzație. Mirosul însă are o notă foarte rafinată și o aromă aparte, care mi-au intrat repede în firesc. Mirosul dulceag, emanat de dispozitiv, este neobișnuit, dar mult mai blând decât cel al tutunului convențional. Avantajul este că nu rămâne impregnat în mâini și în haine.

În loc de concluzii

Nici acum nu știu cum m-am obișnuit să port cu mine încărcătorul mobil, mereu pregătit. Dacă în primele zile, când fumam mai multe HEETS, mă trezeam deseori fără rezerve de energie, acum mi-am format reflexul de a încărca stiloul regulat. De asemenea, am învățat să curăț dispozitivul, iar asta arată cât de ușor te obișnuiești cu ceva care pare foarte ciudat la început.

Am redescoperit plăcerea de a savura preparate gourmet, ca fileul de somon, pieptul de rață cu sos de pere sau coastele de vită, pentru că simt mai bine aromele profunde, cu papilele dezmorțite după renunțarea la tutunul ars. Totuși, nu aș recomanda folosirea dispozitivului la o masă savurată de oricine, pentru că am unii amici care nu s-au obișnuit cu mirosul distinct de HEETS și care mă roagă să amân momentul.

Nu doar casa miroase mai fresh, pentru că perdelele și covoarele nu mai sunt ticsite cu fum de țigară. Am observat că parfumul meu se simte mai intens și că am o respirație mai proaspătă, datorită tutunului mai puțin agresiv cu organismul meu. Uneori simt că fumul țigărilor clasice mă agresează, ceea ce poate însemna că s-ar putea să mai amân un pic momentul în care mă voi întorce la țigările clasice. Totuși, cum spuneam, îmi place să schimb des peisajul și evit să fiu dependent de ceva anume.

Sursa foto: Shutterstock