PARERI SI EXPERIENTE

Soția mea folosește IQOS: cum percepe un nefumător trecerea de la țigările clasice la heat-not-burn

articol updatat:

Dintre mine și soția mea, ea este cea mai deschisă spre experiențe noi și are o curiozitate care o îndemnă mereu să încerce senzații noi. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care ea fumează, iar eu consider că nu am de ce să adopt acest obicei nociv. Schimbările apar mereu în viața noastră, iar când am văzut prima dată „stiloul” care încălzește tutunul în loc să îl ardă, l-am considerat doar o fază prin care trece soția mea. Astăzi pot spune lejer că m-am înșelat.

 

Cum a apărut IQOS în viața noastră

Așa cum spuneam, în casa noastră apar mereu gadgeturi noi și nu trece vreun concediu fără să descoperim moduri cât mai inedite sau mai aventuroase de petrecere a timpului liber. Am înlocuit cablul TV cu serviciile de streaming video când prietenii noștri încă închiriau DVD-uri, plajele sălbatice ale României ne sunt cunoscute dinainte de era Instagram, iar când mergem la supermarket, cardul rămâne acasă, plătim direct cu telefonul. Eu și soția mea suntem early adopters, deci era de așteptat ca IQOS să devină parte din viața noastră.

Eram la un festival de street food când soția mea i-a lăsat mască pe toți prietenii care își comandaseră pulled pork la sugestia noastră. Când toți au aprins câte o țigară, ea și-a scos din poșetă, cu un gest firesc, încărcătorul portabil, a introdus în el dispozitivul suport, l-a pornit și a încercat să-și continue conversația. Imposibil, toate privirile erau ațintite asupra ei, iar orice s-ar fi discutat înante ca IQOS să-și facă apariția deja nu mai conta. Aceeași reacție o avusesem și eu cu două zile în urmă, când am crezut că obiectul din mâna soției mele este cel mai SF stilou din lume.Efectele imediate care mi-au influențat chiar și mie obiceiurile

Se spune că oamenii care se iubesc împart totul, dar, în relația noastră, această regulă excludea livingul. „Armistițiul” la care am ajuns, după ce soția mea a început să fumeze, stabilea că poate să facă asta doar în camera de zi și doar când este singură, iar în restul timpului se poate mulțumi cu balconul. După ce am înțeles cum funcționează tehnologia IQOS, am observat că elimină cea mai sâcâitoare problemă tipică țigărilor clasice: fumul înecăcios.

Acum mă trezesc mai devreme, ca să îmi savurez liniștit cafeaua, la o conversație cu soția mea, după multă vreme în care ne-am petrecut diminețile aproape separat. Dacă înainte nu o încurajam să fumeze și chiar refuzam să-i cumpăr țigări când îmi cerea asta, acum chiar eu o aprovizionez cu rezerve. Lista mea cumpărături de la mijocul săptămânii arată mereu la fel: capsule de cafea, apă minerală și un cartuș de HEETS.

Acesta este felul meu de a-i arăta cât de mult mă bucur că a renunțat la tutunul clasic și de a o stimula să nu se întoarcă prea curând la fumatul convențional. Sincer, tânjeam după anii în care îmi puteam îmbrățișa soția fără ca mirosul de țigări să mă stânjenească, iar acum observ că parfumul ei preferat se simte mai intens. Să mai menționez cât de respingătoare mi se părea priveliștea scrumierei, de fiecare dată când se umplea cu mucuri strivite?

 

Ce s-a schimbat definitiv la noi în casă

Primul efect benefic pe care tehnologia heat-not-burn l-a adus în apartamentul nostru este aerul mai respirabil. Perdelele, covoarele și canapeaua nu mai emană miros de nicotină, iar hainele noastre pot sta din nou laolaltă în cuier, fără teama că sacourile sau gecile mele pot prinde și ele iz de tutun.

Petrecem mai mult timp împreună, iar soția mea nu mai este nevoită să se autoexileze pe balcon când eu mă uit la TV în living. Pur și simplu, facem împreună mai multe lucruri decât până acum și am redescoperit emisiunile preferate, pentru că ea se poate bucura de diferitele arome HEETS în orice încăpere a casei.

Atunci când fuma țigări clasice, soția mea nu mai simțea gustul mâncării la fel de intens, în condițiile în care ea prefera gustul picant din abundență, iar eu, doar cu moderație. Nu era prea plăcut să simt tot mai multă pudră de chili sau tot mai mult piper în mâncare. Din fericire, astăzi am revenit la „dozaje” normale și pot din nou să savurez chili con carne în condiții… umane.

 

Ne întoarcem la fumatul clasic?

Folosesc persoana I, plural, pentru că atunci când unul dintre parteneri este fumător, obiceiul lui are efecte și asupra celuilalt. Din punctul meu de vedere, țigările clasice nu ar trebui să-și mai găsească loc vreodată în casa noastră, dar decizia nu îmi aparține. Soția mea pare mai relaxată în momentele în care nu are timp să se bucure de tutunul încălzit, spre deosebire de nervozitatea pe care o arăta în momentele în care nu putea fuma. Având în vedere cât de mult îi place tehnologia și atracția ei pentru celelalte produse IQOS, nu mi-o imaginez prea curând chinuindu-se iar să-și aprindă țigara de la o brichetă cu flacără. Asta, dacă nu cumva vor apărea brichete cu… laser.

În calitate de nefumător, privești trecerea de la țigările clasice la tehnologia heat-not-burn ca pe o ușurare. Ești scutit de inconvenientele aduse de arderea tutunului prin metode convenționale, dar nu-i simți pe cei dragi privați de una dintre cele mai mari plăceri ale lor.

Sursa foto: Shutterstock