SFATURI UTILE

Sunt dispozitivele de tip „heat-not-burn” mai puțin toxice decât cele tradiționale? Ce spune un nou studiu

articol updatat:

Dispozitivele de tip „heat-not-burn” (HNB) elimină cu 90-95% mai puțini compuși nocivi decât cele tradiționale. Acestea sunt concluziile unui nou studiu.

În anii precedenți, lipsa unor studii credibile și care să fie făcute de cercetători independenți a dus la o polarizare a opiniilor: pe de o parte producătorii lor au spus că sunt mai puțin nocive, pe de alta companiile care produc țigări tradiționale au contracarat, spunând că lucrurile nu stau chiar așa. Totuși, au fost făcute recent studii relevante, ale căror concluzii vin să susțină afirmațiile producătorilor de dispozitive „heat-not-burn”: numărul și volumul compușilor toxici eliminați de aceste dispozitive e mult mai mic față de cele clasice.

Un astfel de studiu a fost publicat de o instituție guvernamentală, Departamentul pentru Siguranța Substanțelor Chimice și a Produselor din cadrul Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), din Berlin, Germania.  Concluziile acestui studiu sunt, pe scurt, următoarele: țigările de tip „heat-not-burn” elimină cu 90-95% mai puține substanțe toxice nocive decât cele tradiționale.

În cele ce urmează detaliem concluziile acestui studiu pentru a-i ajuta pe cei care caută un răspuns la întrebarea „sunt sau nu dispozitivele HNB mai bune decât cele clasice?” să ia o decizie în acest sens. 

Victorie importantă în Statele Unite

Companiile care produc acest tip de dispozitivele au înregistrat o victorie importantă și în urmă cu câteva luni, atunci când Philip Morris International a primit acordul Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA, n.r.) pentru a vinde IQOS pe piața americană. 

„Procesul de evaluare asigură că vânzarea acestor produse corespunde protejării sănătăţii publice, ţinând cont atât de riscurile, cât şi de beneficiile pentru populaţie, în ansamblul lor”, a spus cu acea ocazie Mitch Zeller, directorul FDA, citat de presa internațională.

Decizia FDA a mai fost motivată și cu prezentarea rezultatelor unor analize, care au întărit concluziile altor analize mai vechi. Astfel, în comunicatul FDA s-a mai arătat că, potrivit acestor analize, dispozitivele „heat-not-burn” produc mai puține substanțe chimice în raport cu țigările obișnuite. De asemenea, FDA a mai precizat că aerosolul din aceste produse are un nivel de toxine aflat sub cel prezent în țigările tradiționale și că nivelul de nicotină e asemănător celui din țigările normale. Cu alte cuvinte, diferențele de nicotină sunt neînsemnate.

Concluziile studiului din Germania

Revenind la studiul publicat în Germania, mai jos prezentăm raportul întocmit după încheierea acestuia:

  • Cei care fumează țigări clasice sunt expuși mai multor substanțe cu efecte negative asupra sănătății. Emisiile dispozitivelor HNB prezintă un nivel mai scăzut de compuși nocivi și potențial nocivi (HPHC), comparativ cu țigările clasice.
  • Au fost generate emisii de la un produs HNB și a fost analizat nivelul de particule totale (TPM), de nicotină, de apă, aldehide și alți compuși organici volatili (COV), principalii responsabili pentru prezența diverselor riscuri asociate cu aceste produse. Concentrația de nicotină e comparabilă cu cea din țigările clasice și s-au observat procente substanțial mai mici de aldehide și COV. 
  • Studiul a mai confirmat că nivelul compușilor cancerigeni era redus considerabil în emisiile produsului HNB care a fost analizat.
  • În raport se mai precizează și că tutunul rămâne unul dintre pericolele majore pentru sănătate, fiind cauza unei morți din zece. Acesta e și motivul pentru care măsurile anti-tutun au fost înăsprite în ultimii ani, parțial ca urmare a punerii în aplicare a Convenției Cadru a OMS privind Controlul Tutunului. Ca fapt divers, strategii de reducere a nivelurilor de compuși toxici au fost propuse, de-a lungul timpului, și de Organizația Mondială a Sănătății.
  • De asemenea, potrivit aceluiași raport, constituenții din fum sunt generați în funcție de un gradient de temperatură, iar fumul de țigară conține aproximativ 4.800 de compuși. Cel puțin 69 de compuși cancerigeni au fost identificați până în anul 2000, iar lista a primit o actualizare în 2011, când au devenit 98. Ca fapt divers, 1,3-butadiena și alte substanțe (precum acetaldehida) au fost identificate drept agenți majori care cresc riscul de cancer, ceea ce înseamnă că eforturile de reducere a nocivității ar trebui să se concentreze mai ales pe compușii organici volatili (COV).

Demersuri pentru reducerea toxicității fumului de tutun

Demersuri pentru reducerea toxicității fumului de tutun au tot fost făcute, primele datând din 1960. Strategiile inițiale erau menite să reducă anumiți compuși toxici care aveau efecte destul de ambigue asupra toxicității totale a produselor. Ulterior, au fost făcute noi demersuri de reducere a nivelului acestor compuși toxici.

Astfel, din 1950 și până în prezent conținutul de nicotină și gudron au fost reduse cu mai mult de jumătate, dar studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că această tendință nu a fost asociată cu o reducere a ratelor de mortalitate.

În principiu, alte modalități de reducere a toxicității fumului de tutun sunt limitate, iar motivul e simplu: combustia (și, implicit, piroliza și distilarea) nu poate fi evitată în țigările clasice. Așa cum menționam la început, majoritatea compușilor periculoși se formează la temperaturi cuprinse între 200 și 7.000 de grade Celsius, prin urmare temperaturile mai reduse ar putea limita formarea compușilor nocivi. Cu alte cuvinte, dispozitivele heat-not-burn oferă mai multe opțiuni în ceea ce privește reducerea acestor compuși toxici. 

În primul rând, spre deosebire de țigările clasice light, de exemplu, reducerea gudronului și a altor compuși nu duce neapărat la scăderea nivelului de nicotină. Concluzia firească e că nu e înregistrată o creștere a consumului pentru a compensa livrarea deficitară de nicotină. În al doilea rând, alte rapoarte anterioare celui german indică faptul că dispozitivele HNB pot să reducă foarte mult nivelul de compuși cancerigeni relevanți. Un rezultat important a fost raportarea unei reduceri de peste 95% pentru majoritatea compușilor cancerigeni (printre care și benzen și 1,3-butadienă), atunci când emisiile au fost generate folosind regimul de fumat Health Canada Intense. 

În raport se mai precizează faptul că au fost analizate patru dispozitive de încălzire a tutunului și două variante de rezerve de tutun. Metodologia a vizat cumularea valorilor obținute de la toate dispozitivele utilizate. Ulterior au fost prezentate concentrațiile cele mai mici, dar și cele mai ridicate pentru fiecare analit, pentru diferitele branduri și au fost calculate reducerile corespunzătoare ale nivelurilor ce reprezentau media ambelor variante de rezerve de tutun. 

Nivelurile de nicotină au fost mai mici în comparație cu datele furnizate de producător, dar și comparativ cu țigările clasice. De asemenea, masa totală de particule (TPM) a fost aproximativ la fel și mai mare decât TPM de la unele țigări clasice. De cealaltă parte, concentrațiile de compuși carbonilici, formaldehidă, acetaldehidă, acroleină și crotonaldehidă au fost, cu o reducere de 80-96%, considerabil mai mici comparativ cu țigările clasice și comparabile cu emisiile observate și menționate de producător. 

Dispozitivele HNB sunt destul de noi pe piață și din ce în ce mai mulți producători vor lansa versiuni noi în această categorie, prin urmare e foarte important să fie trasate niște condiții clare pe care trebuie să le îndeplinească produsele. 

Foto: Shtterstock