PARERI SI EXPERIENTE

Te tentează să încerci țigările electronice? Iată cum funcționează și care sunt avantajele lor

articol updatat:

Probabil că țigările electronice au fost prima dovadă a faptul că evoluția tehnologiei și modul în care sunt inventate de la an la an gadgeturi noi își vor pune amprenta inclusiv asupra unui obicei vechi de sute de ani: fumatul. 

Trebuie să recunoaștem faptul că tehnologia începe să schimbe din ce în ce mai mult acest obicei; dovadă stă și faptul că după lansarea țigărilor electronice au apărut multe alte gadgeturi care vin ca alternativă la țigările clasice. Fiind preocupați de domeniul heat-not-burn, vorbim astăzi de unul dintre dispozitivele care se înscriu în această listă: 

Țigara electronică – ce este
Cum funcționează și care sunt componentele ei
Care sunt avantajele folosirii țigărilor electronice
Cât costă o țigară electronică

Țigara electronică – ce este

Chiar dacă, teoretic, prima referire la țigările electronice a fost făcută în 1963, când Herbert A. Gilbert a fabricat un prototip al primei „țigări fără fum și fără scrum („Smokeless”), produsul care a putut fi comercializat a apărut abia în 2003, în China. 

Farmacistul Hon Lik a inventat dispozitivul „Ruyan” (nume care s-ar traduce în „seamănă cu fumatul”), care s-a bucurat de un real succes încă de la lansare. Trei ani mai târziu, țigările electronice încep să fie comercializate și în Europa, inclusiv în România, fiind testate de numeroși utilizatori. 

Fiind o alternativă a tigarilor clasice, dispozitive de vapare, cele electronice îmbină avantajele tehnologiei heat-not-burn, păstrând în continuare plăcerea pe care obiceiul fumatului clasic o aduce adulților. 

Cum funcționează și care sunt componentele ei

Pentru a înțelege principiul de funcționare al unei țigări electronice este suficient să observi care sunt componentele și rolul fiecăreia în parte. În mod obișnuit, țigările electronice conțin: 

  • un dispozitiv cu rol de încălzire care funcționează pe baza unui acumulator reîncărcabil;
  • un cartuș în care introduci nicotina sub formă lichidă; 
  • substanța din rezervor, care poate fi de diferite concentrații de nicotină și diferite arome; 
  • un atomizor. 

Astfel, cu ajutorul dispozitivului special, lichidul care conține nicotină sau alte substanțe similare este încălzit, iar atomizorul vaporizează soluția din rezervor. O parte din vaporii aceștia sunt inhalați de cel care utilizează țigara electronică, iar o altă parte este evaporată în aer. 

Practic, țigările electronice funcționează pe baza principiilor heat-not-burn, adică încălzesc rezervorul cu nicotină, fără să mai ardă tutunul, așa cum se întâmplă în cazul țigărilor clasice. 

Care sunt avantajele folosirii țigărilor electronice

Principala diferență dintre țigările clasice și cele electronice este că cele din urmă nu eliberează monoxidul de carbon sau mirosul specific de fum de țigară, ci vapori cu diferite arome. Practic nu trebuie să îți mai faci griji pentru mirosul de țigară arsă care pătrunde peste tot atunci când fumezi. Din acest motiv, avantajul țigărilor electronice este că nu lasă scrum și nu impregnează hainele, părul, pielea, mâinile și degetele cu miros neplăcut de tutun. 

De obicei, tocmai datorită faptului că eliberează doar vapori și nu monoxid de carbon, țigările electronice pot fi folosite și în spații publice. În funcție de politica lor, unele restaurante și localuri permit utilizarea unor astfel de dispozitive. Avantajul este că nu mai trebuie să ieși afară, din oră în oră, pentru a-ți aprinde o țigară, ci poți fuma la masă, continuând discuția cu prietenii tăi. Iarna sau în zilele mohorâte, țigările electronice sunt cu adevărat utile pentru fumătorii adulți. 

Tot datorită faptului că nu generează fum, țigările electronice îi protejează pe cei din jurul tău de efectele nocive ale fumatului pasiv. Practic, specialiștii susțin faptul că fără să se mai degaje gudron și monoxid de carbon, vaporii eliberați au mult mai puține substanțe toxice decât țigările clasice care ard tutunul. 

În plus, unii utilizatori apelează la țigările electronice ca la o metodă prin care se pot lăsa de fumat. Anumite tipuri de ţigări electronice permit dozarea nicotinei pe mai multe niveluri. În acest fel poți reduce treptat cantitatea de nicotină utilizată pentru ca, în final, să renunţi definitiv la fumat.

Citește și: Heat-Not-Burn vs. tigarile electronice: care sunt principalele diferente

Cât costă o țigară electronică

În cazul în care ești tentat să treci de la țigările clasice la țigările electronice este bine să știi că prețul lor pornește de la 100 de lei și poate ajunge la 500-600 de lei în funcție de brand, caracteristici și alte detalii. 

Kitul inițial conține dispozitivul propriu-zis, cartuşul de nicotină şi atomizorul. Atunci când lichidul se consumă, trebuie să îți achiziționezi cartuşe de nicotină, care au prețuri ce variază între 10 și 50 de lei, în funcție de calitate, arome, concentrația de nicotină sau furnizor. 

Sursa foto: Shutterstock